STORY
10.7.2024

A ven! 10 tipů na gastro na čerstvém vzduchu

Léto a žízeň patří k sobě stejně jako Brno a falické sochy. Jsou zkrátka neoddělitelné. Proto je potřeba najít hezkou stinnou zahrádku, žízeň zdolat studeným pivem nebo osvěžujícím drinkem, naplnit žaludek něčím lehkým k snědku a užít si letní město plnými doušky! Přidejte se k naší tour po nejlepších brněnských zahrádkách.

Zahrádky nezahrádky

Než se přesuneme k našemu výběru top letních zahrádek, máme tu pro vás pár tipů na hodování pod otevřeným nebem z trochu jiného soudku. Chcete si udělat bezvadnou grilovačku? Nakupte maso, ryby, klobásky, zeleninu a napište kamarádům, ať všeho nechají, vezmou něco k pití a dorazí. A že nemáte gril? Nepotřebujete, jste v Brně! Veřejné grill pointy jsou tu téměř na každém rohu, najdete je například v Lužánkách, na Špilberku, na Kraví hoře, v líšeňské Rokli, v Božetěchově sadu nebo strategicky rozmístěné kolem Přehrady.

Specifickou kategorií open-air gastronomie jsou food trucky, kromě Būchecka na Zelném trhu, který zkrátka nezklame, doporučujeme vyladěné burgery nebo hranolky s trhaným vepřovým z Couple's Foodtrucku v Líšni. A konečně, máte-li cestu Mariánským údolím, zastavte se na pivko z Kyjovského pivovaru v Toulavým bistru, pokud se teda zrovna někde netoulá a je na svém obvyklém fleku.  

Tam se dějí věci!

Které prostory pod otevřeným nebem spojují přes léto gastronomii se zážitky? Přijďte prozkoumat zákoutí Otevřené zahrady v Brně se skleničkou v ruce a užít si pohodový večer s (nejen) moravskými vinaři. Letní akce Víno z blízka, konané pod otevřeným nebem, obvykle zahrnují od 17.30 do 20.00 degustaci a občerstvení a od 20.00 do 22.00 prodej vín i decentní živou hudbu. Nejbližší akcí cyklu je 25. července večer s vinaři z Mikulčic.

Cyklozastávka Pod Jabloní, krásná zahrádka u cyklostezky vinoucí se podél Svratky, zase kromě dobrého piva, mandarinkové limonády a skvělé škvarkovky servíruje každý týden několik koncertů lokálních kapel. „Naše srdeční záležitost je kapela CCA Gang. Další super muzikanti jsou naši kluci Standaband – ti hrají pravidelně každé pondělí, čtvrtky patří Mr. Blue a jeho blues, dále u nás hrává (v brněnském hantecu) Bezruký Frantík, rokenroloví mladí a nadějní Něco si přej, a také pořádáme trampské sleziny,“ zvou Pod Jabloň místní majitelé Petr a Klára. Živo je přes léto také v DuckBaru v Kamenné kolonii nebo v Zahradě U Sosny v Obřanech. Máte vlastní tipy na letní akce a zahrádky s programem? Dejte nám vědět, rádi pošleme dál!

Foto: Víno z blízka

10 TOP zahrádek, které nesmíte minout:

 

1)   V klášterní zahradě

Pokud jste v Brně někdy hledali opravdovou oázu klidu, podnik, kde se dá na chvíli zastavit čas a rozhovory plynou svým vlastním tempem, nemohli jste minout kavárnu Spolek. Tato kouzelná kavárna, která se nachází ve dvoře v domě č. 22 na Orlí ulici v bývalé řemeslnické dílně, má zahrádku v areálu klášterní zahrady Voršilek. Ve stínu kaštanů a bříz si můžete vychutnat každý den snídaně, rozmanité obědové menu nebo jen s přáteli osvěžující škopek pod dohledem všech svatých.

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

2)   Míchačky na vzduchu

Nejen většina brněnských studentů během svých školních let několikrát snídala míchaná vajíčka nebo si vychutnávala odpolední drink se svými kamarády v Cafe Podnebi. Oblíbená kavárna v centru Brna pod hradem Špilberk nabízí úžasnou zahrádku obklopenou parkem, díky němuž se můžete během horkého letního dne zchladit ve stínu a vychutnat si příjemnou atmosféru, kterou Podnebi umí moc dobře servírovat.

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

3)   Pivní perla pod Špilberkem

Pod Špilberkem ještě zůstaneme, ale přesuneme se o pár set metrů dál. Malá, ale pohodová zahrádka před pivnicí U Alberta. Místní pivo z Kočovného pivovaru Albert, domácí limonády nebo také chlebíčky se škvarkovou pomazánkou či s tvarůžky. Jen je potřeba přijít včas, zahrádka se v hezké dny rychle plní!

Foto: Pocket media / Ivo Dvořák

4)   Zahrada s výhledem

K Chatě 461 na Palackého vrchu vás navedou cedule, otevřeno bývá obvykle od úterý do pátku od 17 hodin a v sobotu a neděli od 15 hodin, jde ale o trochu punkový provoz, doporučujeme „čekovat“ sítě. Kromě piva z minipivovaru Květnice můžete do sympatického kiosku zajít za krásným výhledem na Brno. A když je správná atmosféra, třeba si tu opéct i špekáček.

Foto: Filip Živný

 

5)   Obývák v centru

Vachova ulice, na níž najdete bary 4pokoje, Nálevna či L2P Café & Bar, novou pizzerii Zaza nebo restauraci a pivnici Parodie, se na celé léto mění na obývák! Autům je do ulice vjezd zakázán a prostor obsadily stolky a křesílka, na něž si můžete (ale také nemusíte) vzít něco dobrého z okolních podniků a užít si pohodové posezení v centru Brna.

Foto: Karolína Kadlčáková

 

6)   Na zahradě Arnoldky

Ve znovuotevřené Arnoldově vile najdete nově kavárnu Cecilie café, která je symbolicky pojmenována po poslední majitelce vily, Cecilii Hože. Sortiment a vynikající dezerty odkazují na luxus první republiky, domácí výrobu a lokální suroviny. A samozřejmě venkovní posezení v revitalizované zahradě vily. 

Foto: Muzeum města Brna

 

7)   Vnitroblok, co voní kávou

Pražírna Mitte má v Brně už pět poboček, kam můžete přijít na (nebo pro) skvělou čerstvě upraženou kávu. První z nich je kavárna Mitte na Panské v historickém centru Brna, s posezením uvnitř i nádherným vnitroblokem jako dělaným pro siestu pod širým nebem. Za návštěvu ale určitě stojí i zahrádka v Mitte Písečník nebo okénko s posezením Mitte Plovárna na Mendláku. 

Foto: Anna Vodičková

8)   Večeře na Zelňáku

Uvelebte se na lehátku v horní části Zelňáku, přes Qerko objednejte jídlo z Domoviny nebo PAPRIKY, drink ze Slasti a užívejte pohodovou večeři s výhledem. Nebo popojděte ještě o kousek dále do příjemného vnitrobloku jménem Platz na kávu z Bucha B a mexické speciality z La Piñata. A nebo sestupte trochu níže a dejte si pivo u venkovnímu stánku Craftbeer či víno od Vinařství Michna. Zelný trh je zkrátka bašta open-air gastronomie!   

Foto: Platz

9)   Cirkus v parku

Ani letos obyvatelé Brna nepřišli o venkovní bar Žardán pod taktovkou týmu ze Super Panda Circusu. Zahrádku v parku pod Špilberkem v následujících dnech oživí akce jako Žardán Quiz Night, Whiskáč grilovačka nebo Burlesque Brno. I když se ale žádná speciální akce nekoná, vyplatí se tuto klidnou oázu v samém srdci města navštívit a posedět u vodní dýmky nebo si zahrát gin pong.

Foto: FB Žardán

10)   Živá voda Petrova

L'EAU VIVE je restaurace v prostorách brněnského biskupství pod Petrovem, která v létě otevírá romantickou zahradu plnou růží a bylinek, z níž je výhled přímo na věže katedrály sv. Petra a Pavla. Můžete zde ochutnat nejen vynikající francouzskou, ale i mezinárodní kuchyni, kterou pro vás po celý den připravují misionářky Neposkvrněné panny Marie z misionářské rodiny Donum Dei. Restaurace nabízí rodinné prostředí a kouzelnou atmosféru v centru Brna.

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

Děkujeme, ozveme se co nejdříve
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Další články

Pocket NEWS
2.10.2024

Listopadový KAM naservíruje wellness a exotickou kuchyni!

Rubrika Lifestyle se tentokrát věnuje wellness a saunování, v rubrice Gastro nahlédneme do kuchyně brněnských exotických restaurací.

Pocket NEWS
27.9.2024

Gurmánský poplach! Nový Food & Drink Brno vyjde už na začátku listopadu

Podzimní vydání gastronomického průvodce Food & Drink Brno naservíruje to nejlepší z lokální gastronomie. Pozvěte spolu s námi brněnské gurmány ke společné host

Pocket NEWS
4.9.2024

Zářijový KAM: Prozkoumejte literární historii a inspirace Brna s novým vydáním

Milí čtenáři,máme pro vás radostnou zprávu – nové zářijové vydání magazínu KAM právě dorazilo do Brna a je plné fascinujících příběhů a literárních objevů.