Rozhovory
17.7.2024

Broňa, nadšený učitel angličtiny z Brna: Skrytým pokladem je pro mě Technologický park.

Stín lesa a život města. Orosené pivo na zahrádce a klid šumící řeky. Horko ulic a chlad podzemí. Léto se dá trávit různě. Kam nejčastěji míří nejsledovanější český učitel angličtiny? Broňa Sobotka pochází z Třebíče, ale Brno dávno přijal za své a hrdě se k němu hlásí. Povídali jsme si o tom, co pro něj znamená letní město.

Kam v Brně na zahrádku?

Mám hrozně rád venkovní zahrádky, ale bydlím v Králově Poli, a tam je to trošku boj. Dopoledne, kdy ještě nepiju pivo a jdu na kafe, hrozně rád zamířím do GIMMI cafe na Slovaňáku. Vždycky jsem chtěl být někde štamgastem a myslím, že tady se mi to podařilo. Ačkoli jako náctiletý jsem spíš doufal, že to bude hospoda. Do GIMMI chodím hrozně rád na snídani a hned naproti je moc hezký park na vyběhání.

Máš nějaký tip na místo, které lidé zatím moc neobjevili?

Skrytým pokladem je pro mě Technologický park. Je na konečné dvanáctky, takže se tam dobře dostaneš, je tam rybník s kačenkami, u kterého to baví děti, spousta různých posezení, můžeš třeba grilovat nebo jen sedět a číst ve stínu. Jean Paul's tam dělají super snídaně a než začnou polední meníčka, není tam ani moc lidí. V tom klidu se mi skvěle pracuje.

Nějaká oblíbená místa podobného ražení v centru?

Mám dvě. Prvním z nich je Palác opata žďárského kláštera, tedy Zelný trh 10. Můžeš zajít do vnitrobloku, kde je to nádherné – v létě stín, v zimě nefouká, skvělé buchty a kafe od Buchty C, hned naproti je knihkupectví Book Therapy. Rád chodím na Zelňáku i do tržnice, nahoru na pivo do Craftbeeru, kde je super výhled – s pivem můžeš vylézt i na střechu.  

Vyrážíš někam za kulturou?

Poslední tři roky moc ne. Co se mi narodila dcera, jsou místa, kam rád chodím, spojena s tím, že tam můžou něco dělat děti a ostatní to neruší. A taky, že jsou bezpečná a nemusím mít obavu ji tam vzít. Třeba park na Moraváku, ten podle mě udělali bezvadně. Děti se můžou čvachtat ve vodě, pak jít do stínu na pískoviště, je tam taky super kavárna. Taky rádi zajdeme do obory Holedná podívat se na divočáky. Když teď mají navíc mladé, je to radost! Nebo se projít od areálu Hroch podél řeky směrem k přehradě. Cestu hezky upravili, takže jsem ji s troškou dobré vůle projel i s kočárkem.

Zamilujte se do angličtiny s Broňovými kurzy na www.brona.cz.

Máš i další tipy, kam vyrazit s dětmi?

Jasně, když přejdeš po Obřanském mostu kolem staré textilní továrny a dáš se za ním doleva, najdeš Riverside Coffe, krásnou venkovní zahrádku. A potom je fajn se projít kolem Svitavy k Cacovickému ostrovu, kde je velké hřiště. Obecně mám rád místa, kde je více prostoru – když máš hřiště o 10 m2 a na něm plno dětí a rodičů, musíš pořád řešit spoustu věcí. Navíc, rodiče mají různé přístupy – někteří vidí, jak jejich dítě mlátí to vaše lopatičkou po hlavě a řeknou: „Vždyť je nechte, ať si řeší konflikty samy.“ Což zas úplně nechceš. A nebo opačný extrém: „Vaše dítě si sedlo příliš blízko mého dítěte, posuňte ho.“. Takže rád chodím tam, kde se zabavíme, ale není tam takový nátřesk. V tomhle je skvělý třeba i Björnsonův sad nebo Otevřená zahrada, i když vydrápat se do kopce s kočárkem může být náročnější.  

Kam kromě Craftbeeru na dobré pivo?

K Čápovi na Obilňák, tam je zase propojení s hřištěm. Kousek od nás v Krpoli mám rád restauraci Na Purkyňce. Bohužel nemají  zahrádku, ale jdeš do sklepa, což je v létě taky fajn. Dobrý pivo mají i na Moraváku v kavárně Parq. V Piknik boxu v Björnsonově sadu čepují Chotěboř, která mi taky moc chutná. V centru zajdu do Axiomu, kde je obrovský výběr – chodím totiž vedle do kostela k Minoritům, takže se v Axiomu zastavuju občas po mši a mám tak vlastně dvě radosti spojené v jednom.

Kde se v létě zchladit?

Na koupáky moc nejsem, ale zchladit se dá hezky v podzemí. Pecka jsou třeba Vodojemy na Žlutém kopci. Nebo si vyjet do Punkevních jeskyní.

Když jsme se takhle dostali z Brna, jaké další výlety doporučíš?

Jednoznačně preferuju sever nad jihem. Takže třeba na procházku do Bílovic nebo do Vranova. Líbí se mi také v Adamově a okolí, přijde mi to jako neuvěřitelný střet dvou světů. Nádherná příroda, v níž za první republiky vznikaly letní vily, a pak do toho vpadly paneláky a průmysl. Sice je to tam všude do kopce, ale ta atmosféra je opravdu unikátní a když si člověk do Adamova zajede vlakem a jde se projít, je to zážitek.  

Co je nového u tebe? Když jsme si naposledy, v roce 2021, povídali, končil jsi s učením ve škole a vrhal ses cele do on-line kurzů a knížek.

Mám novou knížku „Let Your English September!, kterou jsme vydali s brněnským (podle mě nejlepším!) nakladatelstvím Melvil. Když mi kdysi Albatros nabídl, že by mi vydali knihu, měl jsem hroznou radost, ale trochu jsem si říkal, že můj sen je přece mít knihu u Melvilu. Hrozně jim totiž fandím. Když jsem pak jel do Gdaňsku a měl jsem spoustu času na přemýšlení – a vypil jsem dvě piva, což mi dodalo kuráž – napsal jsem přímo do Melvilu, jestli by ji nechtěli vydat oni. A oni k mému překvapení napsali, že ano. Tohle je už naše třetí spolupráce.

Let Your English September, čili…

Ať tvá angličtina září! Je to takový oblíbený vtip nás angličtinářů. Půlka lidí se směje a půlka to nepochopí. V knize jsou nejčastější chyby, fráze, které lidé mylně říkají, a pak vždy jak mají být správně. Můžeš si ji položit třeba na záchod a při každé návštěvě se zbavit jedné chyby. Knížku jsme také s Janou Dostálovou z Melvilu namluvili jako audioknihu, udělali jsme to trochu zábavnější, v podstatě rozhovor dvou lidí, z nichž jeden anglicky moc neumí a druhý mu s tím radí.

Ze křtu knihy Let Your English September!

Děkujeme, ozveme se co nejdříve
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Další články

Rozhovory
19.8.2024

Herečka Sára Venclovská: V Brně jsou prostě srdcaři a umíme si to tady udělat hezký.

Sára Venclovská je divadelní, filmová a seriálová herečka a absolventka brněnské JAMU. Na Letní filmovou školu přijela s delegací k filmu Hello, Welcome.

STORY
8.8.2024

Pohyb na vzduchu. 10 míst, kde si zasportovat pod otevřeným nebem

Outdoorová sportoviště, lezecké stěny, běžecké závody i extrémní sporty v Brně.

Rozhovory
7.8.2024

Režisér Šimon Holý: Autenticita je v něčem pro spoustu lidí šokující.

Rozhovor s režisérem Šimonem Holým nejen o jeho novém filmu Hello, Welcome.