STORY
18.7.2024

Gastrovýlety! 10 podniků, za kterými se vyplatí vyjet z Brna

Zbytek léta je třeba vychutnat naplno! Proto jsme dali dohromady tipy pro cestovatelské gurmány a radíme, kam se z Brna vypravit za špičkovou gastronomií. Ať už vyrazíte za vínem, jako spokojení lidé ve Dvorku jako víno na úvodní fotografii článku, nebo dáte přednost čerstvému pečivu, výběrové kávě či řemeslnému pivu, úrodná jižní Morava vám otevírá svou náruč.

Za Lichtenštejny i veltlínem

Protože gastronomické poznávání je nejlepší spojit s poutavými výletními lokalitami, máme nejprve pár tipů pro vášnivé cyklisty a turisty. Na nejkrásnější místa Moravského krasu vás zavede zhruba 50 km dlouhá Stezka srdcem jižní Moravy spojující Blansko a Vyškov. Po stopách rodu Lichtenštejnů se můžete vydat díky souboru Lichtenštejnských stezek spojujících památky jižní Moravy a Dolního Rakouska. Samotnou cyklokapitolu tvoří Moravské vinařské stezky, které nabízí stovky kilometrů výletů s příjemným bonusem v podobě sklípků, vinic a vinařských domů. Vybrat si můžete z kratších jednodenních i vícedenních tras, například 150 km dlouhá Velkopavlovická stezka vás ve své severní větvi provede krajinou Hanáckého Slovácka plnou folklorních tradic i vynikajícího červeného vína, jižní větev vás pak z Vrbic nasměruje do Velkých Bílovic, největší vinařské obce v České republice, či do Rakvic, ráje Veltlínského zeleného. Kvalitní služby pro kolaře najdete po celé jižní Moravě v zařízeních se zelenobílým označením Cyklisté vítáni. Mnoho tipů na cyklovýlety vám doporučí Centrála cestovního ruchu - Jižní Morava na webu www.cyklo.jizni-morava.cz.

Procházka k sousedům

A teď něco pro zdatné turisty – dvoudenní pěší výlet Národním parkem Podyjí, který vás zavede do sousedního Rakouska a zase zpět. Pokud vyrazíte ze Znojma údolím Dyje, dejte se nejprve k vyhlídce Sealsfieldův kámen, jedné z mnoha na zhruba padesátikilometrové trase úchvatnou přírodou. Pokračujte na Šobes, jednu z nejstarších vinic v Evropě, kde se vyplatí osvěžit místním vínem v ochutnávkovém stánku. U Podmolí můžete odbočit ke zřícenině Nového Hrádku, dál cesta pokračuje přes Lukov do Čížova. V jedné z těchto obcí si doporučujeme zařídit ubytování. Na okraji Čížova najdete zbytky pohraničních zátarasů a strážní věž připomínající doby železné opony. Dnes už naštěstí můžeme hranici volně přecházet, proto se dál vydejte do rakouského městečka Hardegg se stejnojmenným hradem. Městečko se dá pěšky obkroužit, kousek od Hardeggu můžete také navštívit zajímavou zříceninu hradu Kaja. Když se poté přes hranice vrátíte zpět do moravské části Podyjí a vydáte se směrem na Vranov nad Dyjí, čeká vás vyhlídka u Obelisku a červeně značená Pašerácká stezka zakousnutá do strmého svahu. V samotném Vranově pak, pokud vám budou zbývat síly, ještě můžete navštívit zámek nebo smýt špínu z cest při koupání v přehradě. Jak v počátečním, tak v konečném bodě trasy pro vás máme níže několik gastronomických doporučení.

TOP 10 podniků, které nesmíte minout:

1)   Půl Znojma na talíři

Kavárna a cukrárna inspirovaná nejen francouzskou gastronomií, to je znojemské Půl na půl. Kromě nadýchaných croissantů a dezertů zde pečou kváskový chléb – půl na půl z pšenice a žita, přičemž celý výrobní proces můžete pozorovat v otevřené kuchyni. V nabídce najdete také obědy z lokálních surovin a na víno a do znojemského podzemí je to jen za roh.

Foto: Půl na půl

2)   Vranovská pohoda

Plánujete-li výlet k Vranovské přehradě, máme pro vás dva gastronomické tipy k prozkoumání. Prvním z nich je restaurace Buď Laska, kde ochutnáte boršč, syrniki, šašliky a další speciality ukrajinské kuchyně připravované i servírované ukrajinskými ženami. Další perlička leží naštěstí nikoli na dně, ale u hráze Vranovské přehrady, a je jí Bistro T. V nabídce pizza a pasta, míchané drinky, víno, pivo Radegast, italská káva a k tomu spoustu vyžití pro děti v bezprostředním okolí.

Foto: Buď Laska

3)   Úrodné Tišnovsko

Tišnovsko je nejen rájem pivovarů, ale také nově vznikajících gastronomických podniků. Bistro Zámecký mlýn na Lomnici letos naplno rozjelo sezonu – doporučujeme místní skvělou domácí focacciu i další lokální pokrmy, občerstvení je navíc zařízeno formou samoobsluhy, při níž si sami na talíř naložíte to, na co máte zrovna chuť, v množství dle vlastního hladu.  Na jaře čerstvě otevřenou kavárnu a bar Lykke najdete na Mlýnské ulici v Tišnově u kina Svratka. Pohodová obsluha vám namíchá alko i nealko koktejly podle vaší chuti, přes den tu posedíte u šálku kávy, ke kterému skvěle ladí sladkosti z místní vitríny, večer si dáte sklenku vína nebo pivka z minipivovarů Genius Noci a STERN. Pořadí jde samozřejmě i obrátit! Rozhovor s Markem Leščenkem, který spolu s manželkou Karin Lykke založil, najdete u nás na webu právě teď!

Foto: Bistro Zámecký mlýn

4)   Pivovar za branou nebes

Klášter Porta coeli (z latiny Brána nebes) v Předklášteří stojí za návštěvu i kvůli výbornému pivu, které se vaří v místním klášterním pivovaru Vorkloster, a můžete si ho vychutnat na jeho letní zahrádce. Letos se jim vydařila skvělá pšenice, řidičům doporučujeme jejich nealkoholické polotmavé pivo CERO.

Foto: Klášterní pivovar Porta coeli

5)   Šup na Pálavu

Zastavte se ochutnat řemeslný kváskový chléb, loupáčky, koláče, výběrovou kávu a další dobroty do rodinné pekárny Šup do pece v Pavlově. Po cestě můžete navštívit Archeopark Pavlov, vyšlápnout na hrad Děvičky nebo se zchladit v přehradní nádrži Nové Mlýny. A pokud hledáte relax a wellness, neměli byste vynechat Aqualand Moravia. 

Foto: Šup do pece

6)   Do Boskovic za kulturou i skvělou kávou

Do Boskovic do westernového městečka nebo místního známého letního kina? Kavárna KaKaBu sídlí u synagogy v místní židovské čtvrti. Skvělé dezerty, na mlýnku zrna od Fiftybeans a rozkvetlá zahrádka, kde si můžete místní kávu i sladkosti v klidu vychutnat. Nejen v horkých dnech potěší také zmrzlina od Ještě jednu. V Boskovicích ještě zůstaneme. V jihozápadním rohu čtverce boskovického Panského dvora totiž najdete kavárnu a bar Prostor patřící svou atmosférou k tomu nejlepšímu, co Boskovice nabízí. Kromě skvělé kávy, drinků a dortů tu mají na čepu pivo od Genia Noci a často tu narazíte na zajímavé akce, koncerty, festivaly či divadelní představení.

Foto: Prostor

7)   Sejdeme se v Průjezdu

Nezveme vás na rychlé rande, ale do „venkovského bistra“ Průjezd 32 ve Veverských Knínicích. Kromě Slavkovského piva, vína či výborného espresso tonicu si tu dáte poctivé polévky i kreativní speciality jako jitrnice v buchtě, honzovku s kachním masem a spoustu dalších originálních pochoutek. 

Foto: Průjezd 32

8)   Pivo v kraji vína

Přijeli jste poznat jedinečnou krajinu a tradice Podluží? Zastavte se v Dolních Bojanovicích a odvezte si z Pivovaru Mazák jejich letní speciály – doporučujeme „osmičku“ Session Pale Ale s názvem Uroboros a lehký Summer Ale 10 Letní den. Po domluvě je možná i prohlídka pivovaru. 

Foto: Pivovar Mazák

9)   Průlet Ivančicemi

Restaurace, vinný bar s vlastní značkou vína a muzeum v jednom. RAF House v Ivančicích spojuje gastronomii s Muzeem RAF generála Emila Bočka, kde si můžete prohlédnout osobní věci a vybavení českých letců, kteří za druhé světové války sloužili v jednotkách britské Royal Air Force.

Foto: RAF House

10)   Kyjov s vůní kávy a chmele

Příjemný mix pražírny a baru je místem vskutku multižánrovým – a to jak v nabídce, tak v programu. To je Pražírna Kyjov, v níž si tu pochutnáte na skvělém cold brew, v klidu posedíte u sklenky moravského vína, pobavíte se u koncertu či přednášky… a ještě si odnesete balíček místní čerstvě upražené kávy. Když už ve městě budete, bylo by chybou nenavštívit Kyjovský pivovar a stavit se tu na jedno lokální pivo a něco dobrého k obědu.

Foto: Pražírna Kyjov

Děkujeme, ozveme se co nejdříve
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Další články

Pocket NEWS
2.10.2024

Listopadový KAM naservíruje wellness a exotickou kuchyni!

Rubrika Lifestyle se tentokrát věnuje wellness a saunování, v rubrice Gastro nahlédneme do kuchyně brněnských exotických restaurací.

Pocket NEWS
27.9.2024

Gurmánský poplach! Nový Food & Drink Brno vyjde už na začátku listopadu

Podzimní vydání gastronomického průvodce Food & Drink Brno naservíruje to nejlepší z lokální gastronomie. Pozvěte spolu s námi brněnské gurmány ke společné host

Pocket NEWS
4.9.2024

Zářijový KAM: Prozkoumejte literární historii a inspirace Brna s novým vydáním

Milí čtenáři,máme pro vás radostnou zprávu – nové zářijové vydání magazínu KAM právě dorazilo do Brna a je plné fascinujících příběhů a literárních objevů.