STORY
16.7.2024

Léto na kole! 10 tipů na prázdninové dobrodružství

V prázdninovém vydání časopisu KAM v Brně jsme vám doporučili místa jako stvořená pro projížďku na kole. Léto ještě nekončí a naše cyklovýlety také ne, proto jsme tu s druhou várkou tipů z Brna, jižní Moravy i Vysočiny.

Když u Svratky chutná

Nejdříve se krátce zastavíme u spojení kola a gastronomie a představíme vám místa, kde cyklistům chutná. Vydáte-li se podél Svratky z Bystrce přes Komín, Jundrov atd., skýtá cesta spoustu skvělých občerstvovacích zastávek. Saunu Třpyt (přes léto proměněnou v galerii a kavárnu) a vedlejší Posezení u Pláže se skvělou čepovanou kamenicí následuje maringotka Café Louka, okolo níž se rozkládá stylová zahrádka. Dále po proudu vás čeká Ježek v zahradě, občerstvení U Bulíka, legendární Cyklozastávka Pod Jabloní nebo oblíbená pražírna a espresso bar qb coffee roasters na Veslařské. A přejedete-li kolem Anthroposu a přes Červený kopec, určitě se zastavte v Duckbaru v Kamenné kolonii.

Vinout se jako Svitava

Cyklostezka podél Svitavy, stejně jako ta svratecká, skýtá nejednu příležitost, kde se dobře najíst a napít. Jedete-li směrem od Bílovic, v Obřanech se odpojte ke Kafaře, kde najdete kromě dobré kávy také nabitý kulturní program, stejně jako v Zahradě U Sosny dále po proudu. Bylo by chybou vynechat po cestě Riverside Coffee v útulné zahrádce nebo Kofiku, kavárnu vzniklou z bývalé trafiky. A samozřejmě nelze minout Industru v prostorách Nové Zbrojovky – prostor sloužící jako kavárna, galerie, divadlo i cyklodílna v jednom.

Další perličky

Vydáte-li se na bicyklu kolem Ponávky, občerstvěte se ve výletní hospodě Zamilec. Prozkoumáváte-li Údolí oddechu, nevynechejte zastávku v Bistru 4D, pak to vezměte na Prýgl, dejte si pizzu U Ňuchňáka a nakonec zatočte ještě k hradu Veveří, kde se na vás těší Bistro Winston, případně hodně exponovaná (ale stojí to za to!) Stará Prádelna.

10 TOP míst a aktivit spojených s cyklistikou:

1)   Jezdím a pomáhám

Rádi jezdíte a rádi někoho vozíte? Dobrovolnické centrum Diecézní charity Brno v červnu loňského roku slavnostně představilo veřejnosti nový dobrovolnický program Cykloterapie. Cykloterapie zprostředkovává lidem s omezenou možností pohybu vyjížďky na čerstvém vzduchu díky elektrické cyklorikše. Díky tomu se odreagují, získají hezké zážitky a díky interakci s dobrovolníkem netráví čas o samotě. Pro dobrovolníka pak není projekt jen o samotné vyjížďce, ale předchází tomu i další činnosti, jako příprava rikši, setkání s klienty na smluveném místě, zajištění bezpečnosti klienta před jízdou, jízda, komunikace či úklid rikši.

Foto Viola Hertelová

2)   Okolo Prýglu

Okružní trasa kolem Brněnské přehrady je na léto ideální díky možnosti spojit výlet například s koupáním, jízdou na šlapadle či paddleboardu a další zábavou, kterou Prýgl nabízí. Pokud se z přístaviště vydáte po hrázi a dále kolem Sokoláku a Osady, můžete dojet až do Chudčic. Tam se napojíte na cyklotrasu do Veverské Bítýšky a odtud už je to kousek k hradu Veveří. Od Staré Prádelny pak vede náročnější stoupání k Ríšově studánce, pak vás ale čeká dlouhý sjezd na Rakovec a za chvíli jste zpět u přístaviště.

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

3)   Brněnské traily

Bike aréna Anthropos existuje od roku 2015 a najdete ji na severozápadním svahu Červeného kopce. Nedaleko ní je též Bike Arena Netro, která sestává z osmi drah pro terénní cyklistiku a nabízí jednodušší i náročnější skoky. Lokalita tak skýtá možnost vyzkoušet hned dvě lesní bašty terénní cyklistiky po sobě. V arénách se konají i závody a další akce, ve zbývajícím čase je však volně otevřená veřejnosti, stačí tedy vzít horala, helmu a můžete vyrazit. Hned u trailů se navíc dá napojit na cyklostezku, která vás zavede do Kamenné kolonie. A tam už čeká odměna v podobě Duckbaru se zahrádkou.

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

4)   Hurá na palubu

Na Palubě je příjemný podnik přímo u cyklostezky v Obřanech. Dáte si tu pivo od Pivovaru Kamenice, Punkevní Moravii či na léto za nás ideální, ač oproti předchozím jmenovaným trošku silnější, speciál SUN APA od pivovaru Nachmelená Opice. K tomu něco dobrého k snědku a na terase s výhledem na Svitavu vás při takovém odpočinku budou rušit maximálně projíždějící vlaky.

Foto: Na Palubě

5)   Vzpomínka na Petra Hurníka

Pojedete-li přes Pekařskou ulici, můžete si na sloupu veřejného osvětlení před domem č. 66 všimnout černé konstrukce připomínající jízdní kolo. Nebo také kulaté brýle. Právě takové nosil architekt, urbanista a pedagog Petr Hurník, který v roce 2016 na kole projížděl těmito místy, když řidič před ním stojícího vozu otevřel dveře a Hurník do nich narazil. Architekt následkům nehody bohužel podlehl. Za dva týdny po nehodě se na Pekařské uskutečnila pietní akce Ghost bike, při níž umístili Hurníkovi přátelé na místo nehody coby její připomínku bíle natřené kolo. Později bylo odstraněno a nahrazeno pomníkem od Igora Serenčka, který na sloupu visí dodnes.

Foto: Viola Hertelová / Pocket media

6)   Na kole, nebo letadlem?

Teď se trochu odpojíme od páteřních cyklotras a podíváme se k jednomu příjemnému výletnímu podniku v Medlánkách. U křivé vrtule je cyklisty hojně navštěvovaná hospůdka s dobrým pivem (čepují Radka a Chotěboř) a výhledem na medlánecké letiště. Letní pohoda, která rozhodně stojí za vyjížďku.  

Foto: Virtual Medlánky, medlanky.bumper.cz

7)   Z Kuniček do Boskovic  

Hezká, zhruba třináctikilometrová trasa s více než kilometrovým převýšením se nabízí v oblasti Drahanské vrchoviny. Vyjedete z Kuniček a převážně po lesních a polních cestách dojedete do krásného Pilského údolí. Odtud se můžete, pokud nemáte dost, vydat ještě ke Sportparku Boskovice nedaleko místního westernového městečka, kde vyzkoušíte traily a pumptrack.

Foto: Bronislav Šmatera a Jaroslav Parma

8)   Znojemskem za památkami i koupáním

Oblast jako stvořená pro projížďky na kole spojené s koupáním, objevováním dobré gastronomie, památek a čisté přírody. Znojemsko je protkáno nespočtem různě náročných cyklotras i podniků s certifikací Cyklisté vítáni, brázdí ho několik sezónních linek autobusů vybavených držáky na kola a vydat se můžete do Národního parku Podyjí, Moravského Krumlova, na hrad Bítov nebo třeba k Vranovské přehradě. Naším tipem je okružní trasa, na niž vyrazíte ze Znojma a která vás provede přes jednu z nejstarších vinic na našem území Šobes, Havraníky či Kraví horu zpátky do Znojma. Jen pozor na náročnost této trasy, ačkoli má jen něco kolem 30 km, čeká vás převýšení přes 2 000 m.

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

9)   Na kole do Dalešic

Tzv. Pivovarská cyklotrasa vede od zámeckého pivovaru v Oslavanech až k dalešickému pivovaru, který znáte z filmových Postřižin. Po cestě dlouhé 60 km musíte několikrát překonat údolí Oslavy a Jihlavy, na konci vás však čeká odměna v podobě pivovarské restaurace s poctivou českou kuchyní a pěti snad ještě poctivějšími ležáky na výčepních kohoutech. K tomu se ještě můžete vykoupat v Dalešické přehradě.

Foto: Pivovar Dalešice

10)   Napříč Evropou… přes Brno

Greenway Krakov-Morava-Vídeň spojuje rakouskou a polskou metropoli a protíná město Brno, osou celého koridoru jsou dvě cyklostezky o celkové délce 550 km. Můžete si tedy udělat dlouhý cyklovýlet na jednu či druhou stranu, trasy vás provedou například podhůřím Beskyd, Moravským krasem nebo jihomoravskými vinicemi. V Česku je trasa značena jako CT 5 a zároveň i jako EuroVelo 9 a říká se jí též „jantarová stezka“ podle starobylé obchodní trasy spojující sever a jih Evropy. Ani v Krakově či Vídni tak vaše cesta nemusí končit, pokud byste chtěli, dostanete se po jantarové stezce na severu až k Baltskému moři a na jihu na Jadran.

Foto: Monika Hlaváčová / Pocket media

Děkujeme, ozveme se co nejdříve
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Další články

Pocket NEWS
2.10.2024

Listopadový KAM naservíruje wellness a exotickou kuchyni!

Rubrika Lifestyle se tentokrát věnuje wellness a saunování, v rubrice Gastro nahlédneme do kuchyně brněnských exotických restaurací.

Pocket NEWS
27.9.2024

Gurmánský poplach! Nový Food & Drink Brno vyjde už na začátku listopadu

Podzimní vydání gastronomického průvodce Food & Drink Brno naservíruje to nejlepší z lokální gastronomie. Pozvěte spolu s námi brněnské gurmány ke společné host

Pocket NEWS
4.9.2024

Zářijový KAM: Prozkoumejte literární historii a inspirace Brna s novým vydáním

Milí čtenáři,máme pro vás radostnou zprávu – nové zářijové vydání magazínu KAM právě dorazilo do Brna a je plné fascinujících příběhů a literárních objevů.