Rozhovory
15.7.2024

Marek Leščenko z Lykke: Nejdůležitější funkcí kávaren a barů je cítit se v nich šťastný.

Tišnovský Lykke espresso bar patří k novinkám místní gastronomické scény. O příběhu podniku i výletech (nejen) za gastronomií jsme si povídali s Markem Leščenkem, který spolu s manželkou Karin Lykke založil a provozuje.

Proč jste se rozhodli pro provoz kavárny v Tišnově?

K rozhodnutí provozovat kavárnu v Tišnově nás dovedla nabídka, kterou vypsalo městské kulturní středisko. Prostory a jejich umístění se nám líbily už dříve a bylo to de facto jediné místo, kde nám dávalo smysl projekt Lykke espresso baru vytvořit. Gastro provoz zde už působil v minulosti, což nám odlehčilo od administrativních kroků spojených s otevřením gastronomického provozu v místech, která jsou zkolaudovaná k jiným účelům. Místo má svůj genius loci.

Jak vznikal koncept podniku?

Koncept vznikl už před otevřením kamenného provozu Lykke. Začínali jsme s cateringovým barem Lykke catering bar, který ctil myšlenku šťastného životního stylu. Vlastně to bylo to, co jsme vnitřně považovali za jednu z nejdůležitějších funkcí kaváren, barů a podobných gastro míst – cítit se v nich šťastný a odcházet a vracet se šťastný. Takový provoz inklinuje i k setkávání se s kamarády, známými, rodinou, nebo náhodně s někým, koho vlastně ani neznáte. Severské státy jsou naší vysněnou destinací pro život, jak jejich životní tempo, tak i prostředí.

Čím je specifický váš interiér a letní zahrádka?

V interiéru máme instalaci s rostlinami na zlaté mříži a stropní osvětlení je zahalené bílými provazci, které se v noci promění v polární záři. Interiéru dominuje barový displej s velkým výběrem destilátů. Zahrádky máme hned dvě. První projdete, pokud nás navštívíte. Skládali jsme ji trochu na punk, ale podle hostů působí domácky, což nás těší. Druhá zahrádka je vlastně taková skrytá zahrada u budovy městského kulturního střediska, kde na vás čekají lehátka, posezení pod stromy v zahradě a hlavně klid a pohoda.

Co je gró vaší nabídky, co vnímáte jako svou „signature“ oblast?

Jelikož jsme se ženou dlouholetí barmani, určitě bych vás pozval na naše koktejlové menu. Kromě signature koktejlů dostanete v Lykke i většinu oblíbených klasických koktejlů. Pivíčko jsme vybrali z lokálního pivovaru Genius Noci z Lomnice a na druhém kohoutu na vás bude čekat speciál z pivovaru Stern z Brna. Co se týče vína, nemáme prosecco, zato ale nabídneme Cavu po skleničce, Pet Naty a taky Champagne. Dezerty připravuje s láskou Karin ve spolupráci s Kuchtami a Carlini. Ingredience pro slané pokrmy nám dodávají pekárna Balabán a maso Klouda. Abych nezapomněl, na mlýnku najdete místní pražírnu Ignác z Hradčan a na filtr vám nabídneme IG coffee roastery.

Dáme si u vás i něco na jídlo?

Jídlo určitě rádi nabídneme. Jak jsem již zmínil, ke kávě si můžete vybrat z vitrínky dezerty od Karin a každý pátek dovážíme koblihy z Kobliha Brno. Na jídlo se zaměřujeme na tapas s variabilním výběrem jednotlivých druhů a naplníme vám bříška i quesadilou nebo naším hot dogem. V poslední době jsme se pustili i do focaccií ve variantě s mortadellou a caprese.

Chystáte nějaké zajímavé akce?

Snažíme se mít pravidelně na páteční večery lokální DJs a v průběhu podzimu a zimy jsou v plánu i koncerty. Často hostujeme zajímavé přednášky. Už u nás proběhl i pop-up. Pop-upy plánujeme častěji, primárně s našimi dodavateli, kteří nás podporují a hodně nám vychází vstříc. Akce vymýšlíme zatím spontánně, takže se vyplatí sledovat nás na sociálních sítích. Najdete nás také v letním kině v Tišnově, kde provozujeme bar letního kina, a na většině akcí v Tišnově a okolí. Můžete si objednat náš cateringový bar, takže nás můžete potkat všude, kde si nás zavoláte. Hodně nás baví dělat akce pro firmy a svatby. Rádi si ladíme koktejly do tématiky akce a použití sezónních surovin s tím jde ruku v ruce.

Kam chcete Lykke posouvat dále, máte nějaké plány na další úpravy či vylepšení?

Co se týče vylepšení, ještě máme pár restů v rámci interiéru. Znáte to, takové ty detaily, které vyplynou až posléze. Pořád se snažíme zapojovat více lokálních dodavatelů, například u nás nově najdete cider Náčelník z Kalů. Popravdě těch vylepšení máme s Karin velmi dlouhý seznam a snažíme se je postupně odbavovat. V nejbližších dnech nás čeká nové menu.

Kde jste sbírali zkušenosti v gastronomii?

S Karin jsme v gastru tak nějak od dětství. Naši tátové měli hospody a moje máma pracovala jako servírka a je v gastru dodnes. Já okusil kouzlo barové práce v Praze a následně v Brně, pracoval jsem v dnes již bývalém Two Faces, následně jsem šel na zkušenou do Itálie a po návratu do Brna jsem začal míchat s nejlepší partou Lidí z Baru. Můj srdcový podnik byly a jsou 4Pokoje. Prošel jsem i barem Jekyll a Hyde, následoval hotel v Jeseníkách a návrat do Brna, ale už do IT, jelikož covid zamíchal kartami. Gastro radost mi dělal náš catering a vlastně to byl projekt, kde jsem mohl dělat cokoliv, co jsem chtěl, a to mi dávalo velký smysl. Karin působila od nácti v cukrárnách a kavárnách na Břeclavsku. Poté si střihla pár restaurací a nakonec to zakotvila v jejím milovaném Green park baru, kde se učila pohostinnosti a empatie od nejzlatější rodiny Darmovzalových. Po střední škole šla ihned do Baru, který neexistuje, kde zůstala až do mateřské.

Kam byste nás na Tišnovsku poslal na výlet?

Myslím, že Tišnovsko má hodně co nabídnout, jen musí člověk trochu více hledat. V rámci Tišnova určitě stojí za zmínku vystoupat na vrchol Květnice, který nabízí krásný výhled z vrcholků skal a když se vám poštěstí, můžete objevit i nějaký ten polodrahokam. Naproti máte další výhled do širokého okolí z rozhledny Klucanina. Řeka Svratka vybízí k procházce či výletu na kole podél jejího toku. Cesta hrdelního práva vás přivede až na šibeniční vrch. Vaším cílem se může stát i Tišnovské muzeum a pro milovníky historie je lákavým cílem sakrální stavba kláštera Porta Coeli v nedalekém Předklášteří a historici ocení i 12 minut autem vzdálený hrad Pernštejn. V údolí Dolních Louček můžete obdivovat vlakové viadukty a v jejich blízkosti se nachází i skály s cestami pro horolezce. Pokud jste vyznavači lukostřelby, Tišnov nesmíte minout, jelikož si můžete projít okruh se střelbou na umělé terče. A bylo by toho určitě více, co může Tišnov a jeho okolí nabídnout, vždyť je Tišnov brána Vysočiny.

Máte nějaké své oblíbené podniky, ať už v Tišnově a okolí nebo v Brně?

Vezmeme to popořadě. Co se týče Brna, oblíbených podniků máme více. Na kávu bych vás vzal do Rebelbeanu na Vlněnou nebo do Industry. Na víno prostě máme rádi JustWine. Na pivo se sejdeme u Na stojáka nebo v Pivo a syn. Na drink je to složitější, ale pro zjednodušení navštívíme určitě jeden z podniků Lidí z Baru. Na dobré jídlo vás vezmu do Elementu. U toho jídla záleží na co máte chuť a náladu. Na cake určitě k Dezertině. V Tišnově vás na kávu rád vezmu k nám do Lykke nebo do Ztracena a Chutě zvu tě. Na víno bych vás rád vzal k nám na Cavu nebo Pet Nat od Matica. Na pivo se sejdeme na Patro pubu nebo na Humpolku a nebo k Palcovi. Na drink vás zase vezmu k nám, páč si myslím, že to máme fakt dobrý. Na jídlo určitě Patro pub nebo Na Humpolce. Pokud holdujete sladkému, nesmíte minout Moravské koláče na náměstí a Dorty z wesela.

Děkujeme, ozveme se co nejdříve
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Další články

Pocket NEWS
2.10.2024

Listopadový KAM naservíruje wellness a exotickou kuchyni!

Rubrika Lifestyle se tentokrát věnuje wellness a saunování, v rubrice Gastro nahlédneme do kuchyně brněnských exotických restaurací.

Pocket NEWS
27.9.2024

Gurmánský poplach! Nový Food & Drink Brno vyjde už na začátku listopadu

Podzimní vydání gastronomického průvodce Food & Drink Brno naservíruje to nejlepší z lokální gastronomie. Pozvěte spolu s námi brněnské gurmány ke společné host

Pocket NEWS
4.9.2024

Zářijový KAM: Prozkoumejte literární historii a inspirace Brna s novým vydáním

Milí čtenáři,máme pro vás radostnou zprávu – nové zářijové vydání magazínu KAM právě dorazilo do Brna a je plné fascinujících příběhů a literárních objevů.