26.7.2024

Martina Grůzová, ředitelka Centrály cestovního ruchu - Jižní Morava: Za adrenalinem se vydejte třeba na Strážnicko.

Jižní Morava, kraj plný vinohradů a skvělé gastronomie, region protkaný cyklostezkami i turistickými trasami, místo osázené zatopenými lomy i hrady a zámky s poutavou historií. Kam vyrazit na výlet z Brna? O své tipy se s námi podělila Martina Grůzová, ředitelka Centrály cestovního ruchu - Jižní Morava.

Kde se na jižní Moravě vykoupat?

Možností je mnoho, záleží, zda lidé preferují přírodní koupaliště, divoké lomy nebo akvaparky s atrakcemi. Asi nepřekvapí, že za top zážitkem bych poslala návštěvníky do Aqualandu Moravia, nicméně musím říct, že bych doporučovala spíše všední dny, kdy je tam klidněji a všechny atrakce si tam lépe užijete. Na jižní Moravě také máme svůj vlastní Jadran, jak se přezdívá Vranovské přehradě, ta zrovna letos slaví 90 let od svého napuštění. Osvěžující může být výlet ke Křetínské přehradě u Letovic nebo do bývalého lomu v Lulči, který je v posledních letech stále populárnější zejména díky skvělé gastronomii v jeho blízkosti.

Vranovská přehrada. Foto: CCRJM

Kam vyrazit z Brna na jednodenní výlet na kole?

Populární a vcelku nenáročnou trasou je okruh kolem Novomlýnských nádrží či cesty Lednicko-valtickým areálem. Hodně oblíbená je v posledních letech Tišnovská pivní stezka, která vede z Tišnova přes Předklášteří směrem do Lomnice a zpět. Já osobně po práci ráda vyjíždím směr Brněnská přehrada, do lesů v Údolí Bílého potoka. Cestou zpět nás vždy čeká nějaká gastro odměna, protože skvělých podniků vyrostlo v Brně opravdu mnoho. Za vinařskými výhledy pak můžu doporučit trasu Krajem André z Hustopečí, kam se dá pohodlně dojet vlakem.

A kam na náročnější cyklistické putování po jižní Moravě?

Náročnější jsou například single traily, jaké nabízí Sportpark Boskovice nebo Trail of Life v blízkosti Strážnice. Ráda bych také vyzdvihla Moravské vinařské stezky, třeba ta Znojemská vede přes návrší a údolí až k rakouským hranicím a zpět a rozhodně nedá člověku ochutnávku vína zadarmo.

Máte nějaké favority na jihomoravské gastronomické scéně?

Dlouhodobě si svou kvalitu drží a zákazníky hýčká například Vinařství Válka z Nosislavi, které v kategorii vinařství třikrát za sebou obhájilo vítězství v projektu Gourmet Jižní Morava. Stejnou stálicí je Dvorek: café wine bistro v Bořeticích. Dlouhodobou popularitu si drží Panelka Luleč nebo restaurace Korek v Mikulově.

Dvorek: café wine bistro. Foto: CCRJM

Můžete doporučit nějaké nové podniky, které bychom neměli minout?

Doporučila bych prolistovat nejnovější vydání průvodce Gourmet Jižní Morava, který je přehledem toho nejlepšího, co gastronomie na jižní Moravě nabízí. Úplně poprvé se v něm loni objevila například Kavárna & bistro Karma v Břeclavi, lednický Knoll: Na kávu & pohárek nebo naKofein v Hodoníně.

Co byste doporučila lidem, kteří hledají adrenalinové zážitky? Má jižní Morava i v tomto ohledu co nabídnout?

Rozhodně. Polámané stromy po červnových bouřkách sice znepřístupnily populární single traily v okolí Jedovnic, nicméně za adrenalinem mohou lidé vyrazit místo toho na Strážnicko, kde je ucelená síť MTB okruhů s názvem Trail of Life. V Moravském krasu je pro milovníky adrenalinu v nabídce Speleoferata nebo třeba přírodní park Velká Dohoda, který umožňuje různé míry obtížnosti lezení a vyřádí se tam děti i dospělí.

Trail of Life. Foto: CCRJM

Která část jižní Moravy je podle vás ještě turisticky neprobádaná a zasloužila by více pozornosti?

Takových míst je hodně a je vlastně úkolem Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava dávat je víc do popředí a tím i rozptýlit turistický zájem o atraktivity v našem kraji. Stálo to mimo jiné i jako hlavní motiv nově zavedené MojaKarty, která nabízí různé benefity a výhody, pokud se aspoň na dvě noci ubytujete na jižní Moravě. Například díky ní můžete zdarma prozkoumat zámeckou věž v Moravském Krumlově nebo si prohlédnout jedinečný vodní mlýn v Žeravinách. Za poloviční vstupné si s MojaKartou vyrobíte papír v Ruční papírně Stará škola v Želeticích nebo se podíváte do unikátní synagogy v Boskovicích, kterou zdobí mimořádně hodnotná fresková výmalba s ornamentálními motivy. To všechno jsou velmi atraktivní cíle, které zůstávají ve stínu těch více viditelných a určitě stojí za objevení.

Děkujeme, ozveme se co nejdříve
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Další články

Pocket NEWS
2.10.2024

Listopadový KAM naservíruje wellness a exotickou kuchyni!

Rubrika Lifestyle se tentokrát věnuje wellness a saunování, v rubrice Gastro nahlédneme do kuchyně brněnských exotických restaurací.

Pocket NEWS
27.9.2024

Gurmánský poplach! Nový Food & Drink Brno vyjde už na začátku listopadu

Podzimní vydání gastronomického průvodce Food & Drink Brno naservíruje to nejlepší z lokální gastronomie. Pozvěte spolu s námi brněnské gurmány ke společné host

Pocket NEWS
4.9.2024

Zářijový KAM: Prozkoumejte literární historii a inspirace Brna s novým vydáním

Milí čtenáři,máme pro vás radostnou zprávu – nové zářijové vydání magazínu KAM právě dorazilo do Brna a je plné fascinujících příběhů a literárních objevů.