STORY
8.8.2024

Pohyb na vzduchu. 10 míst, kde si zasportovat pod otevřeným nebem

V létě jsme seděli přilepení k olympijským výkonům, teď je načase zkusit se jim přiblížit! Dobře, možná trochu přeháníme. Teď je načase si mírně zasportovat v mezích naší pochybné kondice a využít babí léto k pohybu na čerstvém vzduchu! Než se dostaneme k našim tipům, představíme vám několik perliček z brněnské historie sportu.

Historie brněnského sportu: řecko-římský zápas i závod v chůzi

Počátky sportovního zápolení v Brně sahají víc než 150 let zpět. Až do poloviny 19. století byl totiž sport, představovaný střelbou či šermem, výsadou šlechty a vojska. Situace se změnila se vznikem prvních sportovních spolků – zpočátku německých. V roce 1862 pak spatřil v Brně světlo světa český Sokol. Na konci 19. století ho následoval Český athletický club Hellas, odpověď na německé „silácké“ spolky věnující se těžké atletice. Hellas se stal domovem legendárního zápasníka Gustava Frištenského, jeho členové se však kromě zápasení a vzpírání věnovali i lehké atletice, cyklistice nebo běhu. 28. 7. 1901 uspořádal spolek také první závod v silniční chůzi na Moravě, kdy se šlo z Brna do Prostějova. Hellas se však brzy k těžké atletice vrátil a lehčí disciplíny přebrala jiná, na přelomu století rychle vznikající, sdružení. Na počátku 20. století se ve městě rychle rozvíjelo například plavání, veslování, šerm či jezdectví. V období první republiky se pak přidaly nové sporty jako basketbal, volejbal či box.

Kdo do Brna přivezl olympijské zlato?

První zlatou olympijskou medaili pro Československo získal v roce 1924 v Paříži Bedřich Šupčík, závodník Sokola Brno I – zvítězil v čase 7,2 sekundy ve šplhu bez přírazu na osmimetrovém laně. Jak své vítězství Šupčík komentoval? „Člověk dře na hrazdě, na bradlech, na kruzích, pak dobře zvládne takovou lehkou věc, jako je šplh, a najednou tolik slávy. Vždyť já to trénoval už jako kluk, když jsem bosý lezl po stromech.“ Nelze nevzpomenout také na sokolské gymnasty a olympijské medailisty Jana Gajdoše a Ladislava Váchu, umučené nacisty kvůli zapojení do odboje, nebo na gymnastku Věru Růžičkovou, která přivezla s družstvem žen zlatou medaili z olympiády 1948 v Londýně. Olympijských medailistů se samozřejmě v Brně narodilo více, největší počet cenných kovů má moravská metropole překvapivě ve sportovní střelbě.

Lužánky coby domov sportovních klání

Lužánky jsou nejen nejstarším veřejným parkem v Česku, ale také místem, kde se v Brně v 19. století veřejnost začala setkávat u sportovních klání. V roce 1868 tu bylo otevřeno první veřejné kluziště ve městě, o rok později se tu uskutečnil vůbec první cyklistický závod v rakousko-uherské monarchii (na 560 metrů dlouhé dráze). 102. výročí oslavil letos v lednu také první zápas v kanadském hokeji v Brně, který se odehrál 15. ledna 1922, jak jinak než v lužáneckém parku. Zdejší tenisové dvorce zase v roce 1933 hostily velkolepou exhibici pořádanou Vlastou Burianem. V parku se hojně sportuje dodnes, kromě běžeckých akcí však spíše individuálně.

10 TOP tipů na venkovní sportování:

1)   Svištět Brnem na in-linech

Kde se v Brně projet na in-linových bruslích? Oblíbená je dlouhá trasa od Poříčí do Modřic, zkusit můžete také jízdu Mariánským údolím nebo vyrazit z Obřan a dobruslit do Bílovic nad Svitavou. Na in-linech se dá svištět také kolem přehrady, z Bystrce k Anthroposu, z Komína do Jundrova, kolem Olympie či si zkusit rychlost Pod Palackého vrchem a na dráze v Kohoutovicích. V Brně se také lze zapojit do in-line akcí, závodů či závodních cyklů, jako je například každoročně pořádaný cyklus Brněnský KOMÁR.

Foto: Monika Hlaváčová / Pocket media

2)   Protáhnout si kostru

Kde si v Brně zacvičit venku? Workoutová hřiště najdete například v Lužánkách, v Björnsonově sadu, ve Schreberových zahrádkách, u Lipské ulice v Žabovřeskách, u Fleischnerovy v Bystrci, u rybníka v Medlánkách, u Dědické ve Slatině, v Tyršově sadu v Židenicích, nově v Zamilovaném hájku v Králově Poli a na desítkách dalších míst v Brně. Ve Flux Parku Barvy na Lesné či v areálu Bzzzukot v Juliánově si pak můžete vyzkoušet i parkour.

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

3)   Open-air lezecké stěny

K nejúspěšnějším a nejznámějším brněnským sportovcům poslední doby určitě patří lezec Adam Ondra. Nejen kvůli jeho pozitivnímu příkladu nabírá lezectví na čím dál větší popularitě. Pokud si chcete zalozit na čerstvém vzduchu a necítíte se na skálu, venkovní lezeckou arénu lze využít v královopolském areálu VUT nebo u NC Olympia v Modřicích.

Foto: Monika Hlaváčová / Pocket media

4)   Mezi překážkami s celou rodinou

Když už jsme u toho lezení – absolvování dráhy v lanovém centru není pouze velká zábava pro rodiny s dětmi, ale místy také náročná prověrka svalů, o kterých jste ani nevěděli, že je máte! Lanové centrum Proud na Lesné nabízí několik dlouhých lanovek i tzv. big swing – adrenalinovou houpačku z výšky deseti metrů. Zavítat můžete také do Jungle Parku u Riviéry.

Foto: Lanové centrum Proud

5)   Multisportovní přehrada

Sportovní areál u pláže na Sokoláku nabízí beach volejbal a další plážové sporty, na multifunkčním hřišti U Sirky si zahrajete třeba basket, nedaleko natrefíte i na minigolf nebo na ping-pongové stoly, které potěší, zvláště když nefouká. Kolem brněnské přehrady se také skvěle běhá, jezdí na kole, o vodních sportech jako jachting nebo windsurfing ani nemluvě.  

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

6)   Jóga na vzduchu

Dokud je venku hezky, stále se nabízí jógové kurzy pod širým nebem, kterých se v Brně koná hned několik. Jejich baštou je park Lužánky, každý čtvrtek v 17 hodin (dle počasí) si tu zacvičíte s Karolínou Jarošovou, jejíž lužánecké lekce probíhají již sedmým rokem. S sebou potřebujete jen podložku, něco pohodlného na sebe a dobrou náladu, vstupné je dobrovolné. Bližší info o lekcích najdete na FB stránce My fitness life.

Foto: My fitness life

7)   Extrémní zábava v Ořechově

Prohánět se prostory bývalé raketové základy s puškou přiloženou k rameni a kosit „nepřátele“? Na to nemusíte kupovat žádné počítačové hry, stačí si s kamarády zarezervovat outdoorové hřiště na paint ball v Army Park Ořechov. Mají tu pro vás k zapůjčení veškeré vybavení, připravenou odbornou instruktáž a z Brna jste tu autem za chviličku.

Foto: Paint Ball Brno

8)   Běžet Brnem vodorovně i svisle

Spolu s příchodem září vítáme obvykle příznivější teploty pro běhání, které v letních třicítkách nemusí být ideální. Spolu s nimi také vyhlížíme různé běžecké akce, které se v Brně chystají. V nejbližší době to bude 14. 9. charitativní běh spojený s festivalem Skolíme Koliště, ve stejný den se koná také ČEZ RunTour Brno 2024, 21. 9. je na programu Brněnský masakr a 22. 9. si na závodě Schody AŽ nahoru můžete vyběhnout schody nejvyšší budovy České republiky.

Foto: Schody AŽ nahoru

9)   Sport pod Palačákem

Univerzitní kampus VUT pod Palackého vrchem nabízí víceúčelový sportovní areál, využitelný jak pro vrcholový, tak pro rekreační sport, který je kromě místních studentů otevřený také pro veřejnost. Na webu areálu s atletickým stadionem i venkovní lezeckou stěnou najdete aktuální provozní dobu, upravený provoz bývá vždy ve zkouškovém období, v době prázdnin, svátků a během sportovních akcích.

Foto: VUT

10)   Vybíjená s luky a skatepark

Lezecká stěna, půjčovna in-line bruslí, rozhledna vybudovaná z bývalého komína, skatepark, dětské hřiště, tenisové kurty, Arrow Game (v podstatě vybíjená s luky a šípy!) to vše a mnohem více naleznete v areálu Komec mezi ulicí Hněvkovského a řekou Svratkou v Komárově. Všechna sportoviště mají navíc večerní osvětlení, můžete je tak naplno využívat i když už se dny začnou krátit.

Foto: KOMEC

Děkujeme, ozveme se co nejdříve
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Další články

Rozhovory
19.8.2024

Herečka Sára Venclovská: V Brně jsou prostě srdcaři a umíme si to tady udělat hezký.

Sára Venclovská je divadelní, filmová a seriálová herečka a absolventka brněnské JAMU. Na Letní filmovou školu přijela s delegací k filmu Hello, Welcome.

Rozhovory
7.8.2024

Režisér Šimon Holý: Autenticita je v něčem pro spoustu lidí šokující.

Rozhovor s režisérem Šimonem Holým nejen o jeho novém filmu Hello, Welcome.