STORY
2.7.2024

Brněnská kultura open-air: TOP 10 míst, kam vyrazit v létě

Brno žije létem a kina, divadla i festivaly se přesouvají na vzduch! Kam o prázdninách vyrazit za open-air kulturními událostmi? Máme pro vás 10 tipů na letní scény i akce v ulicích.

 

Múzy na vzduchu

Kde se v Brně vlastně vzaly letní scény? Historie divadla pod otevřeným nebem sahá od amfiteátrů starověkého Řecka přes středověká představení na dvorech klášterů, hostinců a měšťanských domů až k dnešním skvěle nasvíceným a ozvučeným letním scénám. Trend moderních letních divadel přinesly do moravské metropole Shakespearovské slavnosti, jejichž vznik v prostorách Nejvyššího purkrabství Pražského hradu inicioval na začátku 90. let prezident Václav Havel. Když v letech 1999 a 2000 udělil Havel festivalu svoji osobní záštitu, rozhodli se pořadatelé rozšířit festival na hrad Špilberk. Po rekonstrukci Biskupského dvora se se svou letní scénou přidalo v roce 2010 Městské divadlo Brno. Dnes můžete na Biskupském dvoře zhlédnout také představení baletu Národního divadla Brno, opery v podání NdB se pak odehrávají na hradě Špilberk. Letní scénu opírající se o autorskou tvorbu i zájezdní představení hostujících souborů představilo v roce 2015 také Divadlo Bolka Polívky, od roku 2021 pak hrají v amfiteátru na Kraví hoře. 

Foto: archiv Divadla Bolka Polívky

Pohyblivé obrázky

První filmové promítání v Brně uskutečnil Rakušan Albert Schiller v srpnu 1896, pouze 6 měsíců po vůbec prvním kinematografickém představení na světě. Za 50 krejcarů mohli diváci v brněnském Grand Hotelu zhlédnout šest krátkých snímků, kterým se tehdy říkalo pohyblivé obrázky. Za první republiky, spolu s boomem kinosálů, vzniklo také letní kino na Stadionu Sokola I. Brno na Kounicově ulici. V roce 1923 jej provozovala společnost Brněnské výstavní trhy, v roce 1926 Československý Červený kříž, od roku 1930 přímo Sokol Brno – 13. června tohoto roku zahájil sezonu promítáním němého amerického snímku Veliký Bardelys. Poslední promítání se na Kounicově uskutečnilo v roce 1991. Dnes v Brně fungují desítky různě velkých letních kin od velkolepých projekcí v zahradách vil až po sousedské večery s filmy na zahrádkách gastronomických podniků. V centru najdete Letní kino Brno-střed na Dominikánské, Scalní letňák na nádvoří Místodržitelského paláce a u Janáčkova divadla, letní scénu Artu v zahradě vily Löw-Beer. Za letňákem můžete vyrazit také na Špilberk, na Vlněnu, do Medlánek, k Beach Baru Hříbek u přehrady nebo kouknout na old school i nové sci-fi pecky u hvězdárny v rámci Festivalu Planet.

 

10 tipů na kulturu pod širým nebem

 

1) Divadlo a letňák na Špilberku

Místem, kde se open-air akcím přes léto opravdu daří, je hrad Špilberk. Nejenže na nádvoří hradu se konají Letní shakespearovské slavnosti (letos v termínu 15. 7. – 7. 8. s premiérami Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete a Marná lásky snaha) a s operou tu na konci srpna hostuje Národní divadlo Brno, ale v letním kině Špilberk na jiném místě areálu můžete kromě pravidelných promítání navštívit koncerty, menší hudební festivaly i další akce. Doporučit můžeme každoroční koncert Prago Union, letos 29. 8.

Foto: Letní shakespearovské slavnosti 

2) Filmová pohoda v zahradě vily Löw-Beer

I letos se můžete těšit na okouzlující atmosféru Letního kina Löw-Beer, které pořádá Kino Art každoročně přímo v zahradě ikonické vily. Projekce začínají v červnu a červenci ve 21.30, v srpnu už ve 21.00 a hraje se každý pátek – ten nejbližší, 5. 7., vás čeká snímek Jagna od režisérů DK Welchmana a Hugha Welchmana. Vezměte deku, sedněte do trávy a užívejte si ty nejlepší současné, ale i kultovní snímky ze zahraniční i české produkce. 

Foto: archiv Kina Art

3) Balet i muzikál v Biskupském dvoře

Dalším místem křížení různých divadelních souborů je Biskupský dvůr. Letní scénu tu má Městské divadlo Brno, které letos plánuje open-air představení do 14. 7., zajít sem můžete na zpěvohru Proč bychom se netěšili na Smetanu, činohru Lakomec nebo muzikál Noc na Karlštejně. Od 17. do 21. 7. pak přebírá na Biskupském dvoře štafetu balet Národního divadla Brno, který uvede třikrát Romea a Julii a jednou BaLetní Koktejl.

Foto: Městské divadlo Brno

4) Maraton hudby na náměstí i v ulicích

Romská hudba na Malinovského náměstí nebo Balkán na nádvoří Domu pánů z Kunštátu? Festival Maraton hudby Brno se od 8. do 11. 8.  kromě náměstí a nádvoří ukáže také v ulicích města. Buskeři budou mít i letos možnost vystoupit v designových pokojích výtvarnice Kateřiny Šedé. Ve čtyřech pokojích uslyšíte během čtyř dní přes 80 koncertů „Bezuličního buskingu“. V rámci Street Food Festivalu, který je součástí Maratonu, si své si přijdou milovníci světové gastronomie, české klasiky i vegani. Do této akce se zapojí několik vyhlášených bister a restaurací v centru.

Foto: archiv Maratonu hudby Brno

  

5) Dvojitá porce Scalního letňáku

Uzavřený hlavní kinosál kina Scala na Moravském náměstí nahradila dvě letní kina Scalní letňák Místodržitelství najdete  v nedávno otevřených zrekonstruovaných prostorách Místodržitelského paláce a projekce budou probíhat třikrát týdně – každé úterý, čtvrtek a v sobotu. Scalní letňák se po roce vrací také na zadní terasu Janáčkova divadla, kde se bude promítat šestkrát týdně. Program obou kin najdete na webu Scaly, těšit se můžete na letošní premiéry, přehlídku Léto s Marlonem Brandem nebo přehlídku Šary Vary – oficiální ozvěny 58. ročníku Mezinárodního festivalu Karlovy Vary.

Foto: FB Univerzitní kino Scala

6) Letní večery před JAMU

Letní scéna klubu Music Lab před hudební fakultou JAMU letos opět nabídne několik swingových večerů s kapelou Swing Wings, chybět nebudou ani oblíbené rychlokurzy základních kroků swingovýho tance. Kromě těchto akcí před JAMU 10. 8. v 19.30 zahraje kapela Veřejně nepřístupná vodní plocha. Ta se inspiruje v českém a moravském folkloru, nebo hudbě blízkého východu, která je zabalená v klasickém tvaru jazzového tria – kontrabas, bicí, klavír.

Foto: Veřejně nepřístupná vodní plocha objektivem kapely Tři tety

 

7) Filmy na nádvoří radnice

Na nádvoří radnice městské části Brno-střed se promítá každý den… a díky možnosti zastřešit část hlediště také za každého počasí! Klasikou programu jsou pravidelné pondělní projekce dokumentárních filmů. Trvalému zájmu o skandinávskou kinematografii vychází pořadatelé letos vstříc celou sérií filmů s Madsem Mikkelsenem. Diváci na programu najdou také výběr z nových českých dramat i komedií, včetně tří filmů s Oldřichem Novým.

Foto: Letní kino Brno-střed

 

8) Napříč žánry Uprostřed Brna

Multižánrový festival UPROSTŘED až do 21. 8. přináší do centra Brna koncerty, tanec i site specific akce. Vedle tradiční swingové tančírny, baletu v ulicích nebo koncertů lokálních kapel na nádvoří Staré radnice vás čeká i několik novinek. „Letošní ročník přináší i site specific projekty ušité na míru danému místu. Módní přehlídka Svlečená emoce se uskuteční v parku na Moravském náměstí, workshop a rituální performance s názvem Ride of Kings rozžije zase Tyršův sad,“ zve produkční festivalu Tereza Ondrová.

Foto: Nikola Pracná / TIC BRNO

9) Na prknech, dlažbě i trávě

Brno jako jedna velká divadelní scéna? Festival pouličního divadla a nového cirkusu Na prknech, dlažbě i trávě, se bude letos konat od 22. do 25. 8. a slavnostní zahájení na Moravském náměstí čítá velkolepý klaunský gala ples s hostinou, hudbou, obřími loutkami a dalším programem. Hlavním festivalovým místem konání je pak útulný Björnsonův sad.

Foto: Simona Modrá / archiv pořadatele

10) Planety a letňák na Kraví hoře

Park ozdobený obřími modely planet a sci-fi pecky v letním kině u Hvězdárny a planetária Brno, to je Festival planet na Kraví hoře. Ve dvou termínech – od pondělí 8. července do neděle 14. července a od pondělí 5. srpna do neděle 11. srpna – bude k vidění nová Astrosféra, tedy zrcadlo celé hvězdné oblohy pozorovatelné z planety Země i další modely z minulých let. Festival je doplněný volně přístupnými výstavami, letním kinem s vesmírnou duší a pravidelnými přednáškami.

Foto: Lucie Mojžíšová

Děkujeme, ozveme se co nejdříve
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Další články

Pocket NEWS
2.10.2024

Listopadový KAM naservíruje wellness a exotickou kuchyni!

Rubrika Lifestyle se tentokrát věnuje wellness a saunování, v rubrice Gastro nahlédneme do kuchyně brněnských exotických restaurací.

Pocket NEWS
27.9.2024

Gurmánský poplach! Nový Food & Drink Brno vyjde už na začátku listopadu

Podzimní vydání gastronomického průvodce Food & Drink Brno naservíruje to nejlepší z lokální gastronomie. Pozvěte spolu s námi brněnské gurmány ke společné host

Pocket NEWS
4.9.2024

Zářijový KAM: Prozkoumejte literární historii a inspirace Brna s novým vydáním

Milí čtenáři,máme pro vás radostnou zprávu – nové zářijové vydání magazínu KAM právě dorazilo do Brna a je plné fascinujících příběhů a literárních objevů.