10.7.2024

V parku to žije! 10 tipů, jak si v létě užít zelené Brno

Pod stromy slunce nepálí a v trávě se v létě leží jedna radost. Brněnské parky ale nabízí mnohem více, než lelkování ve stínu. Od sportu přes umění až po grilovačky s přáteli nebo všemožnou zábavu pro děti. Máme pro vás tipy, jak si užít to nejlepší léto uprostřed zeleně!

 

Zapomenuté příběhy známých parků

Než se pustíme do samotných doporučení, máme pro vás trochu zábavného čtení a zajímavosti z historie brněnských parků. Tak například lesopark Wilsonův les, založený ve druhé polovině 19. století z popudu brněnského starosty Christiana d'Elverta, nesl dříve jméno Kaiserwald (tedy císařský les) na počest Františka Josefa I. Stromy původně na kopci tvořily nápis FJE (František Josef, Elisabeth – císařova manželka). Dlouhou dobu byla ve Wilsonově lese také lyžařská sjezdovka. Zajímavou historii má i park Schreberovy zahrádky v Černých polích. V 19. století byste tu nalezli hřbitov, od roku 1907 pak vůbec první zahrádkářskou kolonii v Brně. Zahrádky byly na park přeměněny teprve v 50. letech 20. století. Malinký park Studánka na západním svahu Petrova zase býval součástí Denisových sadů, než jej v letech 1939–1941 oddělily tramvajové koleje a vznikly tak dva samostatné celky. Koliště vzniklo v polovině 19. století po zrušení městských hradeb – slovo „koliště“ je totiž pojmenováním právě pro vnější část hradbového valu. Zato Anthropos se v údolí Svratky zrodil na konci 19. století z lužního lesa.

Plíce Brna

Samostatnou kapitolu si zaslouží nejstarší brněnský park Lužánky (založen 1786), který je zároveň nejstarším dosud existujícím parkem v českých zemích. Jak jeho název napovídá, vznikl na místě lužní louky a ačkoli je park lemován dopravně vytíženými hlavními třídami – Lidickou, Pionýrskou a Drobného – je v Lužánkách takřka nejčistší vzduch v Brně. Napomáhá tomu jistě bujná vegetace, o kterou pečuje organizace Veřejná zeleň města Brna, jejímž posláním je správa a údržba svěřených parků a stromořadí na celém území města. Od 19. století jsou tu zastoupeny veškeré dřeviny vyskytující se na Moravě a více než 150 druhů cizokrajné vegetace. K exkluzivním kouskům patří tlouštíci platan javorolistý s obvodem kmene 520 cm nebo dub uherský s obvodem 536 cm. V parku je i několik památných stromů, nedaleko kašny se sousoším tří puttů je to letitý Ginkgo biloba (jinan dvojlaločný). K nováčkům mezi lužáneckými památnými stromy patří například Strom milénia (buk lesní červenolistý vysazený nedaleko jezírka v roce 2001) nebo Strom tolerance (platan javorolistý vysazený k příležitosti 40. výročí oslav Mezinárodního dne Romů v roce 2011).

Dnešní park Studánka, akvarel F. Richter – 1826. Foto: Moravská galerie v Brně

TOP 10 zážitků v brněnských parcích:

1)   Sport v Lužánkách

Napnout slackline mezi stromy, zacvičit si na workoutovém hřišti, připojit se k pravidelným lekcím jógy v parku, zarezervovat si tenisové kurty nebo vyzkoušet inline park, to vše a mnohem více se dá zvládnout v Lužánkách! Za odměnu pak pivo z Ponavy – pro sportovce mají skvělou letní osmičku od Mazáka – nebo grilovačku s přáteli u veřejného grilu.

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

2)   Zvířata v Tyršově sadě

S dětmi je fajn projít Tyršův sad – nejenže tam najdete velké pískoviště, houpačky a dřevěné sochy zvířat, zvířena je tu zastoupena i v živé variantě. Děti se tam můžou seznámit s andulkami či korelami a ve vedlejší ohrádce bydlí několik koz. Není to ale jediný „zvířecí“ park v Brně, v královopolském Božetěchově sadě bydlí ovce a na Špilberku zase potkáte pasoucí se poníky.  

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

3)   Umění na Špilberku

Terasy a areál hradu Špilberk, který korunuje stejnojmenný kopec s parkem, momentálně hostí venkovní výstavu Sochy na hradě II sochaře Martina Skalického. Přes léto sem také můžete zajít do letního kina, na spoustu koncertů, operu pod širým nebem nebo Letní shakespearovské slavnosti. Park samotný je super místo na piknik, cvičení jógy nebo procházku se psem.

Foto: Kudyznudy.cz

 

4)   Grilování u Prýglu

Okolí brněnské přehrady je plné zeleně, stínu a příležitostí, jak si užít léto s přáteli. Veřejné grily, pro které není potřeba rezervace, naleznete na šesti místech kolem Prýglu (v Rokli za Sinicí, na pláži Pod Dymou, na Kozí horce, v Rakovecké zátoce a na Sokolském koupališti). Grilovat na nich může kdokoli, je však potřeba přinést si vlastní dřevo či dřevěné uhlí a veškeré náčiní. 

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

 

5)   Pohoda v Björnsonově sadě

Park Björnsonův sad mezi ulicemi Veveří, Zahradníkova, Kounicova a Šumavská je ideálním místem na letní lenošení. A je tomu tak nejen díky výhodné poloze poblíž centra, ale především díky Piknik boxu – venkovní kavárně, fungující přes všechna roční období. Dáte si tu osvěžující drinky, espresso tonic, něco k snědku a skvělou lehkou desítku od Chotěboře.

Foto: Viola Hertelová

 

6)   Divočina v oboře

Ohrada s divočáky, volně se pohybující mufloni a daňci, několik jezírek, naučná stezka vhodná i pro rodiny s kočárky, to je obora Holedná, turistická perla Kohoutovických lesů. Lesopark zaujímající v městském prostředí naprosto unikátní postavení, divočina v kulisách Brna, ke které se dostanete městskou hromadnou dopravou. Do oploceného areálu můžete vstoupit z Kohoutovic, Bystrce či Jundrova. Obora má rozlohu 327 ha a na jejím vrcholu byla v roce 2020 slavnostně otevřena 35metrová rozhledna Holedná, z níž se otevírá výhled na město, přehradu i Drahanskou vrchovinu.

Foto: Michaela Pavlíčková

 

7)   Výhled z Wilsoňáku

Kam za skvělým výhledem na Brno? Dřevěná vyhlídka v horní části Wilsonova lesa vznikla v roce 2010 podle návrhu architekta Vladimíra Čuhela. Díky vykácenému pásu stromů se z ní otevírá pohled na Žabovřesky, Komín i Královo Pole. Po cestě dolů (či nahoru) se můžete osvěžit pivem Rosňa a něčím na zub v Restauraci Rosnička na okraji lesoparku.

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

 

8)   Hřiště na Obilňáku

Park na Obilním trhu je hojně vyhledávaným místem rodičů s dětmi. Může za to ideální kombinace dětského hřiště plného atrakcí a vedle stojící zahrádky Pivnice U Čápa ze strany od ulice Gorkého. Když se tak posadíte s něčím studeným k pití do stínu, své ratolesti máte stále v hledáčku.  

Foto: FB Pivnice U Čápa

 

9)   Mamut v Anthroposu

Co podniknout v létě v pisáreckém parku Anthropos? V podstatě cokoli. Můžete sem dojet na kole podél řeky (a vyzkoušet po cestě nedalekou bike arénu, máte-li horala), občerstvit se na Zahrádce Na Střeláku nebo navštívit Pavilon Anthropos Moravského zemského muzea s modelem mamuta v životní velikosti.

Foto: Moravské zemské muzeum

 

10)   Petanque a workout v Tišnovce

Nové workoutové hřiště vzniklo v parku Tišnovka v Husovicích, kde kromě něj najdete také plochy na pétanque nebo ohniště. Trochu zastrčený park byl po velké rekonstrukci otevřen v roce 2019, připomíná zaniklou železniční trať stará Tišnovka a otevírá se z něj krásný výhled na Husovice.

Foto: Brno-sever

Děkujeme, ozveme se co nejdříve
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Další články

Pocket NEWS
2.10.2024

Listopadový KAM naservíruje wellness a exotickou kuchyni!

Rubrika Lifestyle se tentokrát věnuje wellness a saunování, v rubrice Gastro nahlédneme do kuchyně brněnských exotických restaurací.

Pocket NEWS
27.9.2024

Gurmánský poplach! Nový Food & Drink Brno vyjde už na začátku listopadu

Podzimní vydání gastronomického průvodce Food & Drink Brno naservíruje to nejlepší z lokální gastronomie. Pozvěte spolu s námi brněnské gurmány ke společné host

Pocket NEWS
4.9.2024

Zářijový KAM: Prozkoumejte literární historii a inspirace Brna s novým vydáním

Milí čtenáři,máme pro vás radostnou zprávu – nové zářijové vydání magazínu KAM právě dorazilo do Brna a je plné fascinujících příběhů a literárních objevů.