Rozhovory
26.7.2024

Veronika Všianská z divadla Mikro-teatro: S dětmi vyrazte na zahrádku Spolku a na Plovárnu na Mendláku.

Půlka prázdnin za námi, červencové tábory skončily, děti se začínají nudit a rodičům dochází nápady. Co teď? Vyrazit můžete třeba na venkovní interaktivní představení divadla Mikro-teatro, jehož zakladatelka Veronika Všianská se s námi podělila o spoustu skvělých tipů na letní rodinnou zábavu.

Kde zabavit děti v srpnovém Brně?

Na přehradě je to super, určitě doporučuju. Můžete si vypůjčit šlapadlo, zahrát si nějakou hru… Skvělý je také Björnsonův sad u Veveří, najít místo ve stínu stromů a udělat si piknik. Nebo zajít na Plovárnu na Mendláku – jednou za 14 dní, vždy v neděli v 16.30, tam s Mikro-teatrem hrajeme pro děti. 11. srpna chystáme na Plovárně interaktivní program, na němž budeme rozžívat zvukovou knížku La! od francouzského autora Hervého Tulleta, s dětmi vytvoříme takový zvukový orchestr. Myslím, že to bude moc pěkný program na nedělní odpoledne. 25. srpna pak zahrajeme představení Neviditelná pro děti 5+.

Co dalšího vás s Mikro-teatrem čeká v srpnu?

24. srpna budeme hrát v Obřanech na Zahradě U Sosny, opět hru Neviditelná. 30. srpna se pak zúčastníme akce Otevřená radnice na radnici Brna-středu na Dominikánské s představením Vítr z plachet, bude to na nádvoří, kde se obvykle koná letní kino. O den později hrajeme na festivalu lesní školky Liškafest v Žabovřeskách – uvedeme opět představení Vítr z plachet, v němž diváci proplují svými emocemi. A setkání nad knížkou se bude konat (kromě zmíněné neděle 11. srpna na Plovárně) i 21. srpna přímo u nás na Josefské 1. Sídlíme v prostorách bývalého kláštera, takže je tu krásný chládek! A když se vrátím k tomu, kam zajít s dětmi, tak rozhodně na zahrádku Spolku v klášterním dvoře hned v sousedství našeho divadla. Dá se tu vidět jedno z našich představení, posedět pod stromy, dát si něco dobrého, je tu malé hřišťátko… Já osobně tu trávím teď v létě hodně času.

Zahrádka kavárny Spolek.

Máš nějaké doporučení na další super zahrádky?

Punkt. na Bayerově mám ráda, dělají skvělé ledové capuccino. Určitě bych zmínila také Tungsram v centru, na limonádu nebo pivo ideální.  

Chystáte se s divadlem v létě vyjet i někam mimo Brno? Kam se za vámi můžeme vypravit?

2. srpna budeme na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou, to je krásná akce pro celou rodinu plná hudby a divadla. Pojedeme také do Ostravy na Pimprléto, 10. srpna budeme hrát na festivalu v Kroměříži a 25. srpna se chystáme do Křížovic, takové malé vesničky u Tišnova – výlet si můžete pak protáhnout na hrad Pernštejn u Nedvědice.

Venkovní představení divadla Mikro-teatro.

Když už se bavíme o výletech, máš i další doporučení, kam se vydat z rozpáleného města?

Objevila jsem úžasné místo v Jindřichově Hradci, jmenuje se Krafferova zahrada, je to bývalá klášterní zahrada zpravovaná komunitou nadšenců. Funguje tam květinářství, kde si květiny sami nastříháte, konají se tam divadelní představení a další akce a je tam skvělá kavárna. Fajn je také zatopený lom v Rudici, moje holky tam dokážou strávit hodiny, voda je hezky chladná a je tam hrozně jemný písek. Pak doporučuji i Lednicko-Valtický areál, je to sice provařené, ale nedávno jsme byli v místním Rybničním zámečku, kde se dá i ubytovat. Je to krásný zámeček trochu bokem, kolem rybníčky, cyklostezky… a všude moc dobré víno!

A pokud člověk zůstane v Brně… nějaká tvá top oblíbená místa?

Mám ráda procházky Brnem, třeba ulicí Jiráskova dolů k Obilňáku. Ulice je lemovaná stromy, vidíš na Špilberk, můžu se zastavit do kavárny Naše věci, která má i sekáč, což je pro mě ideální – koupím si šaty a dám si kafe. Pak do knihkupectví Dlouhá punčocha, kde jsem dříve pracovala, takže pozdravím holky, kouknu na nové knížky… Pak si naproti ještě koupím zmrzku u Tutti Frutti, dojdu na Obilňák do parku, tam si třeba sednu s nějakou knížkou.

Kde se ve městě zchladit?

Skvělý je Jundrov a okolí Svratky, dá se tam udělat krásný výlet na kolech pro celou rodinu.  Pak Kravák, je tam koupaliště s nejhezčím výhledem v Brně.  Ráda se procházím taky uličkami Masarykovy čtvrti, vždycky se skoro přenesu do jiného století, představuju si, kdo v těch vilách bydlí, kdo v nich bydlel dříve... Tuhle procházku obvykle ukončuju v Mahenově památníku, moc lidí to tam nezná, ale je to za mě nejkrásnější knihovna v Brně a mají i moc hezkou zahrádku.  

7. září slavíte páté narozeniny Mikro-teatra. Co chystáte?

Velkou Fiestu v duchu španělských oslav. Inspirujeme se španělským bytovým divadlem a španělskými náměty a autory, takže i oslava narozenin bude tematická! Celé to začne ve 14 hodin na našem nádvoří pohádkou Gloria o slavné španělské básnířce Glorii Fuertes, jejíž verše v inscenaci zazní poprvé v českém překladu. Následovat bude flamencové vystoupení Ivety Rivero a Daria Pigy. Čekáme také sevillskou zpěvačku Marinu Cruz Llamas. Pak zahrajeme Darwinovu želvu, naše nejnovější představení pro dospělé od současného španělského dramatika Juana Mayorgy. V kavárně Mezi stromy bude během představení pro dospělé zajištěný program pro děti, takže může přijít celá rodina.

To vypadá na španělský den se vším všudy.

Oslavu zakončí promítání filmu Semillas, který jsem natočila ve Španělsku jako svůj absolventský snímek. Hrají tam španělští herci, ale štáb byl český, je to takové propojení španělské a české kultury. Ke vstupence dostane každý pohár sangrii, pro děti v nealko verzi, na oslavě bude k zakoupení i pravá španělská paella.

Co další novinky pro následující sezonu?

Pilně zkoušíme, 1. září nás čeká premiéra inscenace pro děti o židovské autorce Ilse Weberové, která u nás není tolik známá, ale je českého původu. V říjnu to bude osmdesát let od jejího úmrtí v Osvětimi, kde zahynula i se svým malým synkem. Psala krásné pohádky pro děti, které chceme ve hře propojit s jejím vlastním příběhem. Je to od pěti let a premiéra se bude konat v Arnoldově vile v rámci festivalu Štetl Fest. Život Ilse zpracováváme také jako představení pro dospělé s premiérou 4. října, jeho součástí bude i živá hudba. Každý čtvrtek dopoledne u nás bude program pro rodiče s dětmi od 1 do 3 let, ať už program Rozžij knihu nebo batolecí inscenace. Od září také nově otevíráme pravidelný dramatický kroužek pro děti od 10 let ve spolupráci s Pamětí národa, workshopy storytellingu a oblíbený program Rozzžij knihu i v angličtině. A pokračujeme také v kurzech pro maminky s dětmi a španělštinou pro děti.

Vnitřní prostory na Josefské 1.

Spolupracujete s nějakými dalšími brněnskými institucemi či podniky?

Kromě nakladatelství Dlouhá Punčocha spolupracujeme i s Hostem, díky tomu můžeme dělat programy, kde dětem divadelním způsobem předčítáme ze zajímavých knih, takové napůl představení, napůl četba. Záměr je i představit co nového vyšlo na knižním trhu pro děti. Host nám pomáhá s výběrem, navzájem se inspirujeme a spolupracujeme, za což jsme moc rády. A u nás v divadle ochutnáte výbornou kávu z pražírny Punkt., kterou děláme rodičům, kteří přijdou na představení.

Děkujeme, ozveme se co nejdříve
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Další články

Pocket NEWS
2.10.2024

Listopadový KAM naservíruje wellness a exotickou kuchyni!

Rubrika Lifestyle se tentokrát věnuje wellness a saunování, v rubrice Gastro nahlédneme do kuchyně brněnských exotických restaurací.

Pocket NEWS
27.9.2024

Gurmánský poplach! Nový Food & Drink Brno vyjde už na začátku listopadu

Podzimní vydání gastronomického průvodce Food & Drink Brno naservíruje to nejlepší z lokální gastronomie. Pozvěte spolu s námi brněnské gurmány ke společné host

Pocket NEWS
4.9.2024

Zářijový KAM: Prozkoumejte literární historii a inspirace Brna s novým vydáním

Milí čtenáři,máme pro vás radostnou zprávu – nové zářijové vydání magazínu KAM právě dorazilo do Brna a je plné fascinujících příběhů a literárních objevů.