15.7.2024

Z Brna k vodě! 10 tipů na výlety za koupáním

Zatopené lomy, biotop v zámecké zahradě nebo ráj tobogánů přímo na Pálavě? Prázdniny se překlopily do druhé poloviny a my pro vás zmapovali, kam vyjet za koupáním a letní pohodou u vody!

Skočit do přehrady

Než se pustíme do našich top 10 tipů na lomy, biotopy a přírodní koupaliště, máme pro vás pár doporučení, kam z Brna vyjet k přehradě a kde se pustit na divokou (či klidnou) řeku. Zatímco Vírská přehrada slouží coby zdroj pitné vody a koupání v ní je zakázáno, Výrovická přehrada nedaleko Znojma je naopak využívána především k rekreaci, přičemž její pláže s pozvolným vstupem do vody jsou velkým lákadlem pro rodiny s dětmi. Za koupáním lze vyrazit také k Vranovské přehradě nebo k vodní nádrži Letovice, nazývané též Křetínka. Vyzkoušíte tu širokou paletu vodních sportů včetně windsurfingu nebo yachtingu. Samozřejmě nejde nezmínit Novomlýnské nádrže, kde se kromě koupání zabavíte i díky vyhlídkovým plavbám. Zážitkové Plavby Pálava nabízí malý či velký okruh, lodě o prázdninách vyplouvají z domovského přístaviště u kempu Merkur denně ve dvou dopoledních a dvou odpoledních časech. Každý den kromě úterý se pak konají i večerní plavby s vínem, na nichž si pochutnáte na víně od místního vinaře a můžete se sklenkou v ruce sledovat západ slunce.

Seznamte se s moravskými řekami

Jak nejlépe poznat Dyji? Samozřejmě přímo z její hladiny! Na řece funguje několik půjčoven lodí, vyzkoušejte romantickou jednodenní plavbu na kánoi Lednicko-valtickým areálem, splavte úsek z Břeclavi do Hohenau nebo vyrazte ze Znojma a putujte po Dyji až pět dní přes tábořiště Krhovice, Hrádek a Hevlín, obec Jevišovku a Pasohlávky. Doporučit můžeme například půjčovnu ve znojemském vodáckém centru Stará Vodárna nebo břeclavskou Půjčovnu Dyje. I další řeky v dojezdové vzdálenosti od Brna nabízí skvělý vodácký zážitek. Když vyrazíte na sever a dojedete až do Hanušovic, můžete si půjčit kánoi či raft a vydat se přes Postřelmov, Mohelnici a Litovel až do Olomouce. Samozřejmě mluvíme o řece Moravě, naplánovat lze i kratší či delší trasy podle toho, jestli chcete na její hladině strávit den, dva nebo třeba pět. Splavné úseky najdete i na Jihlavě nebo Bečvě, jako Brňané však máme zvláštní slabost pro Svratku. Po ní se můžete vydat třeba od Vírské přehrady do Tišnova nebo zkusit krátkou plavbu přímo v Brně a následovat řeku městem z Bystrce k Riviéře, případně z Komárova k soutoku se Svitavou.  

TOP 10 míst, kam vyjet na koupačku:

1)   Koupaliště se skvělým kioskem

Lom s plovárnou fungující už od roku 1939, to je Koupaliště U Libuše v Lulči na Vyškovsku, kam z Brna dojedete za necelých 40 minut. Vykoupat se tu můžete v rozlehlém jezírku napájeném spodními vodami, jehož hladinu obklopují vysoké skály. Ze skály si do vody můžete také skočit (pozor, pouze pro odvážné! – kdo si netroufne na skálu, využije skákací prkna) a je tu i původní kamenná skluzavka. U koupaliště navíc najdete prý ten nejlepší kiosek na světě jménem Panelka Luleč nabízející neotřelou mezinárodní kuchyni i nejrůznější kulturní akce.

Foto: Petr Doubrava

2)   Kouzelný lom u Mikulova

Zatopený lom Janičův vrch (také známý jako Lom Mikulov nebo Lom u Mariánského mlýna) zaujme průzračnou vodou a krásným okolím. Jelikož se jedná o přírodní památku v CHKO Pálava, která je domovem mnoha chráněných rostlin a živočichů, návštěvnost je přes letní sezonu regulovaná – vybírá se vstupné a v lomu smí být najednou pouze 100 návštěvníků. O víkendu si tedy můžete nějakou dobu postát ve frontě, než se k vodě dostanete, ale rozhodně to stojí za to. Navíc se tu díky dané regulaci nemusíte bát břehu přesmíru obsazeného davem návštěvníků.

Foto: Tomáš Kulhánek

3)   Bahenní koupel u Rudice

Bývalý kaolinový lom u Rudice v Moravském krasu je díky pestré paletě barev ideálním místem pro procházku v přírodě, koupání pak ozvláštňují „písčité“ pláže a voda, v níž se cítíte jako v bahenní koupeli.

Foto: ŠLP Křtiny

4)   Pohoda na Níhově

Mola, z nichž se dá skákat do vody, les obestupující rozlehlou hladinu, kiosek coby kamenem dohodil a prostor užít si pohodové koupání bez davů turistů. Takový je Níhovský rybník Bařina, který jsme navštívili před několika lety a pevně doufáme, že sousedská atmosféra mu vydržela až do letošní sezóny.  

Foto: Filip Živný

5)   Koupání a zmrzka v Rakvicích

V Rakvicích, nedaleko Lednice, se nachází krásný rybník Šutrák. Jedná se o zatopený pískový lom, který láká čistou vodou, písečnou pláží i sportovišti či dětským hřištěm. Občerstvit se můžete skvělou místní zmrzkou Zmrzlina u Šutráku.

Foto: Zmrzlina U Šutráku

6)   Lom v Dolní Rožínce

Další zatopený lom vhodný ke koupání najdete v Dolní Rožínce, necelou hodinku autem z Brna. Pokud jedete na výlet s dětmi, doporučujeme se zastavit i ve Strašidelném zámku Draxmoor nebo si výlet protáhnout do nedalekého westernového městečka Šikland.

Foto: Koruna Vysočiny

7)   Biotop a zámecký park

Koupací Biotop u Zámku Oslavany je veřejnosti otevřený denně od 10:00 do 20:00 kromě pondělí. V areálu najdete také venkovní fitness, tenisové kurty, dětské hřiště nebo rozlehlý zámecký park.

Foto: www.biotoposlavany.cz

8)   Smraďavka u Buchlovic

Rekreační oblast Smraďavka se rozkládá na jihozápad od Buchlovic v údolí Dlouhé řeky. Místní lázně získaly poněkud nelichotivý název podle zdejších sirnatých pramenů. Vodní nádrž nedaleko lázní byla založena coby ochrana před jarními povodněmi, u hráze lze využít travnatou pláž s pozvolným vstupem do vody.

Foto: Kudyznudy.cz

9)   Pivko a Bahňák

Pokud milujete čisté přírodní koupání, jste cyklisté, rádi si dáte dobré pivo, kávu nebo něco na zub, vyrazte k rybníku Bahňák v Říčkách u Domašova. Je to asi 15 minut autem či necelé 2 hodiny na kole po stezce z Brna, místní Bahňák Bar navíc nabídne ošetřené pivo, nealko, míchané nápoje či pochutiny z grilu.

Foto: Bahňák Bar

10)   Pálavou na tobogánu

Na závěr se od přírodního koupání přesuneme k modernímu aquaparku. V místě, kde se před 2 000 lety nacházely klasické římské lázně, dnes najdete Aqualand Moravia. Čeká na vás celkem 16 bazénů, 28 tobogánů a skluzavek a dvoupatrové wellness, ve kterém si užijete i procedury pocházející právě ze starořímských lázní.

Foto: Aqualand Moravia

Děkujeme, ozveme se co nejdříve
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Další články

Pocket NEWS
2.10.2024

Listopadový KAM naservíruje wellness a exotickou kuchyni!

Rubrika Lifestyle se tentokrát věnuje wellness a saunování, v rubrice Gastro nahlédneme do kuchyně brněnských exotických restaurací.

Pocket NEWS
27.9.2024

Gurmánský poplach! Nový Food & Drink Brno vyjde už na začátku listopadu

Podzimní vydání gastronomického průvodce Food & Drink Brno naservíruje to nejlepší z lokální gastronomie. Pozvěte spolu s námi brněnské gurmány ke společné host

Pocket NEWS
4.9.2024

Zářijový KAM: Prozkoumejte literární historii a inspirace Brna s novým vydáním

Milí čtenáři,máme pro vás radostnou zprávu – nové zářijové vydání magazínu KAM právě dorazilo do Brna a je plné fascinujících příběhů a literárních objevů.