STORY
11.7.2024

Za zvířátky nebo do vesmíru? 10 míst, kde se v létě zabaví děti

Děti jsou doma z tábora, škola ještě nezačala a vy už nevíte, jak je zabavit? Všechny pohádky máte zkouknuté a na koupáku jste tak často, že celé rodině už rostou žábry? Máme pro vás pár doporučení, jak strávit den s dětmi, zabavit je i sebe… a přežít prázdniny!

Zábavní parky a skákačky

Než se vrhneme na našich deset tipů rozprostírajících se napříč kulturou, sportem a dalšími možnostmi zábavy pro celou rodinu, krátce představíme místa, která přímo pro děti vznikla  Příjemnou letní zastávkou při objevování města je například líšeňský Dětský park Líšeňáček s nafukovacími atrakcemi i občerstvením pro rodiče. Přes prázdniny je otevřený denně od 10 do 19 hodin. Pokud už máte sluníčka dost a chcete zamířit do vnitřních prostor, vyzkoušejte zábavní park TOBOGA Bongo. BRuNO Family Park pak propojuje oba tyto světy a nabízí spoustu atrakcí jak uvnitř, tak pod otevřeným nebem. Rodinný park Hopsálkov pro všechny milovníky skákání najdete v areálu Kšírovka v Horních Heršpicích, kromě sedmi trampolín tu mohou děti vyzkoušet třeba nafukovací překážkovou dráhu nebo bazén s lodičkami. A jeden speciální tip, který ocení nejen děti, ale všichni, kdo mají rádi exotickou faunu a hru barev – motýlí dům Papilonia v pasáži Rozkvět!

Chce to kávu

Kde se při vaší pouti po dětské zábavě v Brně občerstvit, osvěžit a dát si zaslouženou kávu? Doporučujeme několik podniků, v nichž si pochutnáte a děti mohou zatím vzít útokem místní dětský koutek. Máte-li cestu přes Úvoz, stavte se do Mama Kafe, mají skvělé dortíky, kávu, limonády a pro děti spoustu hraček z přírodních materiálů. Vybavený dětský koutek je i ve Spolku, Kafárně nebo učňovské kavárně UM Café. V samotném historickém centru je po ruce také Dětská čajovna Mezi stromy v pasáži na Josefské. V jejím sousedství sídlí divadlo Mikro-teatro, s jehož zakladatelkou Veronikou Všianskou najdete právě teď na našem blogu rozhovor plný dalších tipů na vyžití pro děti.  

10 TOP aktivit s dětmi v Brně:

1)   Za alpakami na Hády

V prostorách Lamacentra Hády, v krásném prostředí vápencového lomu, naleznete třeba geologickou bosou stezku, interaktivní model vodního toku, budkostrom, fotostromy, ale také ovečky, zakrslé kozy, nezakrslé králíky a hlavně stádo lam alpak. Navštívit zdejší obyvatele můžete přes prázdniny v sobotu a neděli od 10 do 18 hodin a ve středu od 14 do 18 hodin.

Foto: Lamacentrum Hády

2)  Za rodinnou hrou do VIDA! science centra

Prozkoumejte vodní atrakce ve venkovní expozici VIDA! science centra. V letní rodinné hře Po kapkách zjistíte více o spotřebě vody a udržitelnosti. Potřebujete k tomu jen svůj chytrý telefon! Každé ze šesti stanovišť je označeno symbolem kapky a navštívit je můžete v libovolném pořadí. Splníte všechny úkoly a najdete cestu k pokladu?

Foto: VIDA! science centrum

3)   Protáhnout svaly u Riviéry

Absolvování dráhy v lanovém centru není pouze velká zábava pro děti, ale také pořádná rozcvička pro dospělé! Osobně můžeme doporučit Jungle Park u Riviéry s několika různě náročnými trasami. Sezona začala na konci dubna a v lanovém centru u řeky se poleze až do podzimu.

Foto: Jungle Park Brno

4)   Pověsti ve Sklepě pod novou radnicí

Že je brněnská historie po čertech zajímavá záležitost, vám asi nemusíme říkat, ale že si ji teď můžete připomenout po čertech zajímavým způsobem, to se říct musí! Tajuplný Sklep pod Novou radnicí totiž nabízí multimediální expozici, ve které minulost města a jeho legendy před vámi a vašimi dětmi přímo ožívají!

Foto: Michal Růžička / TIC BRNO

5)   Filmy a planety na Kraváku

Už v pondělí 5. srpna začíná na Kraví hoře další část Festivalu planet, těšit se můžete na nafukovací modely Země, Slunce, Marsu, Měsíce i novinku jménem Astrosféra, která znázorňuje podobu hvězdné oblohy. Program v digitáriu Hvězdárny a planetária Brno ale zaujme i mimo tento festival, promítá se každý prázdninový den.

Foto: Hvězdárna a planetárium Brno

6)   Za vláčky, autíčky i hrabětem Draculou

Kam kromě VIDA! science centra a Sklepa pod novou radnicí za výstavami vhodnými pro děti? Bavit se budou ve stálých expozicích či výstavě Jízdenky, prosím! v Technickém muzeu Brno, V Modelovém světě na Josefské najdete digitální kolejiště či autodráhy, MiniGarage Brno na Táboře potěší milovníky autíček. A pokud mají vaše děti pro strach uděláno, na hradě Veveří je přes prázdniny strašidelná „upírská“ výstava s figurínami a pohyblivými obrazy.

Foto: Eva Řezáčová / Technické muzeum v Brně

7)   Za mláďátky do ZOO

Kam vzít v létě děti za zvířátky? S troškou štěstí a trpělivosti se mohou návštěvníci brněnské zoo dočkat tří mláďat vlka hřivnatého, která už jsou lehce odrostlá. Několik mláďat se v uplynulých měsících narodilo u jelenů wapiti a u sobů polárních. Najdete tu také mládě velmi zvláštního a zajímavého druhu, což je v přírodě už zcela vyhubený jelen Milu. Pro děti bude určitě zajímavý psoun prériový.

Foto: Zoo Brno

8)   Výlet po přehradě

Projet se parníkem po brněnské přehradě, třeba k hradu Veveří a zpátky, je ideální zážitek na rodinné odpoledne. Už 78. lodní sezona začala letos v sobotu 20. dubna a čilý provoz přes stanice Bystrc–Kozí Horka–Sokolské koupaliště–U kotvy–Rokle–Pod Trnůvkou–Hrad Veveří–Mečkov–Skály–Veverská Bítýška potrvá až do jejího ukončení 30. října. Zastávky obsluhuje pět moderních a dvě menší historické lodě.

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

9)   Chlupáči v Horních Heršpicích

Kousek od Dufkova nábřeží v Horních Heršpicích najdete další výletní cíl, který nadchne milovníky zvířat. Je jím Jižanský dvorek, v němž se děti můžou seznámit s ovcemi, prasátky, kozami, oslíky, poníky, daňky, dokonce i klokany!  Návštěva dvorku se dá spojit s koupáním v Biotopu Brno-jih.

Foto: Jižanský dvorek

10)   Ztraťte se v kukuřici!

V Kníničkách, nedaleko brněnské zoo, vyzkoušíte obrovské kukuřičné bludiště Kukuřičáci. Zažijete tak s dětmi netradiční dobrodružství v přírodě na čerstvém vzduchu, procvičíte si své mozkové závity a orientační smysl. otevřeno je každý den od 9 do 20 hodin, do bludiště můžete s kočárky i s pejsky na vodítku.

Foto: Kukuřičáci

Děkujeme, ozveme se co nejdříve
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Další články

Pocket NEWS
2.10.2024

Listopadový KAM naservíruje wellness a exotickou kuchyni!

Rubrika Lifestyle se tentokrát věnuje wellness a saunování, v rubrice Gastro nahlédneme do kuchyně brněnských exotických restaurací.

Pocket NEWS
27.9.2024

Gurmánský poplach! Nový Food & Drink Brno vyjde už na začátku listopadu

Podzimní vydání gastronomického průvodce Food & Drink Brno naservíruje to nejlepší z lokální gastronomie. Pozvěte spolu s námi brněnské gurmány ke společné host

Pocket NEWS
4.9.2024

Zářijový KAM: Prozkoumejte literární historii a inspirace Brna s novým vydáním

Milí čtenáři,máme pro vás radostnou zprávu – nové zářijové vydání magazínu KAM právě dorazilo do Brna a je plné fascinujících příběhů a literárních objevů.